;
.

Este sitio web puede utilizar alguans "cookies" para mejorar su experiencia de anvegación Por favor, antes de continuar con su navegación por nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

aceptar
DIARI de Tarragona

Diari de Tarragona

Toda la actualidad de Tarragona

 • TGN
  12º
 • REU
  12º
 • CAM
  12º
 • TOR
  12º
 • VEN
  12º

Un 6% de la població pateix una conducta acumuladora problemàtica que pot arribar al grau de patologia

Investigadors de l'Hospital de Bellvitge destaquen els avenços que han permès classificar-la com una malaltia

Publicado: 11:15 - 07/10/2013

ACNAl voltant d'un 6% de la població de països occidentals té una conducta acumuladora problemàtica que pot arribar al grau de patologia. És a dir, acumulen objectes dels quals no es poden desprendre. Aquesta conducta, a més, pot arribar al grau de patologia. Segons el cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari de Bellvitge, José Manuel Menchón, la xifra d'individus amb un trastorn patològic representa una xifra menor difícil d'estipular. "Aquest tipus de malalts no acostumen a venir a la consulta per iniciativa pròpia, sinó que són els familiars els que insten el pacient a sol·licitar ajuda", indica Menchón. Els experts diferencien el trastorn d'acumulació de la síndrome de Diògenes.

 

Mentre que, en la síndrome de Diògenes, els pacients presenten una total deixades personal i social, i acumulen restes d'aliments en mal estat i brossa en general, en el trastorn d'acumulació no apareixen aquestes circumstàncies, tot i la similitud a l'hora d'acumular objectes.

 

De fet, es calcula que els afectats pel trastorn d'acumulació arriben a ocupar més de dos terços de l'espai habitable, entre un 70 i un 74%. Aquesta patologia es defineix per la tendència a acumular objectes inservibles o sense valor i per la dificultat que els representa desprendre-se'n.

 

"Ha estat en els últims tres o quatre anys quan, a partir de diferents estudis, s'ha començat a considerar com una patologia independent, per això dificulta a l'hora de fixar el nombre d'afectats", assenyala el Doctor Menchón.

 

Tradicionalment, la presència de conducta acumuladora en un pacient es relacionava amb un trastorn obsessivocompulsiu (TOC). L'acumulació, fins ara, era considerada com un símptoma del TOC, de la mateixa manera que altres símptomes típics com la comprovació i la por a la contaminació.

 

Els dies 9 i 10 d'octubre se celebrarà la 7a reunió científica anual de l'associació internacional de professionals de trastorns de l'espectre obsessivocompulsiu (ICOCS) a la Factultat de medicina de la Universitat de Barcelona, al Campus de ciències d ela salut de l'Hospital Universitari de Bellvitge.


comments powered by Disqus

MÁS NOTICIAS DE SALUD