Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Les barraques de pedra seca del Pla de Santa Maria seran bé cultural d’interès local

L’objectiu és poder preservar aquestes edificacions de patrimoni arquitectònic, especialment les que són més valuoses i singulars

05 marzo 2024 13:38 | Actualizado a 05 marzo 2024 13:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament del Pla de Santa Maria presentarà un projecte per declarar les barraques de pedra seca com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). «Nosaltres tenim la Ruta de la Capona i cada cap de setmana hi ha gent que lliurement ve a visitar-la. A part, nosaltres també fem visites guiades i creiem que com a municipi som com la capital de les barraques de pedra seca, perquè tenim moltes construccions i és un element que ens identifica», ha assegurat al Diari l’alcalde del Pla de Santa Maria, Josep Silvestre.

La Ruta de la Capona, que es va inaugurar l’any 2002, compta amb una desena de construccions diferents i ha rebut el Premi a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural de l’Institut d’Estudis Vallencs. L’itinerari està format per un recorregut circular d’uns dos quilòmetres, a la zona entre l’autopista AP-2 i el municipi del Pont d’Armentera.

Actualment, els diversos elements arquitectònics fets amb la tècnica de la pedra seca no disposen de cap mena de protecció. En aquest sentit, Silvestre ha relatat que «com a consistori tenim la responsabilitat de vetllar per la seva preservació i d’aquí la decisió de declarar-ho com a Bé Cultural d’Interès Local per poder protegir tots aquests elements».

Amb la declaració de BCIL, es podrien establir unes mesures de protecció a cadascuna de les construccions, especialment per a les edificacions més valuoses i singulars. Per aconseguir-ho, l’Ajuntament del Pla treballa en la redacció d’un informe, que haurà d’enviar al Consell Comarcal de l’Alt Camp. «Nosaltres hem de fer la petició al Consell Comarcal –ha apuntat el batlle–. Ara s’estan elaborant les sol·licituds, però creiem que d’aquí un parell de mesos podríem obtenir la declaració com a BCIL».

Des del consistori asseguren que abans de l’estiu d’enguany podran haver assolit aquesta distinció, que permetrà mantenir en bon estat i conservar les barraques de pedra seca durant molts més anys. Tot i que a la Ruta de la Capona estan senyalitzades només algunes construccions com el cossiol de la Capona, el del Soleta, les arneres o les barraques de Cal Grauet, al municipi del Pla s’hi poden trobar centenars d’elements de pedra seca.

De fet, l’any 2019 l’Ajuntament va presentar el primer volum de l’Inventari de Construccions de Pedra Seca del municipi, un document elaborat per les arquitectes Montse Oliva i Rosa Arnavat, on es recollia la informació de més de 150 edificacions situades al voltant de la Ruta de la Capona. D’altra banda, totes les edificacions del Pla de Santa Maria es poden trobar a la plataforma en línia Wikipedra, una iniciativa de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.

Des de fa alguns anys, l’Ajuntament del Pla organitza un projecte local que s’ambienta en les barraques i s’anomena ‘El Gust de la Terra’. «El dia de la Nit dels Museus fem una visita guiada enoturística nocturna on participen productors i restauradors de la zona. Il·luminem les barraques de nit i el públic pot degustar els vins amb maridatge. És una activitat diferent a l’entorn i que ens ha aportat molt bons resultats», ha conclòs Silvestre.

Comentarios
Multimedia Diari