Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El projecte de ciència ciutadana de l’IPHES començarà a Valls

Des de l’IPHES tiren endavant un projecte per saber com era la ramaderia durant el paleolític i ara recullen informació

17 abril 2024 11:10 | Actualizado a 17 abril 2024 11:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Diferents entitats científiques fa temps que treballen per apropar la ciència a la ciutadania. De fet, és una tasca que desenvolupen, i que inclou la implicació de diversos agents.

Ara l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Clàssica (IPHES) ha engegat un projecte de ciència ciutadana que desenvoluparà a l’Alt Camp, i la Conca de Barberà, especialment, i que té per objectiu fer diferents xerrades i tallers a persones que siguin ja grans.

La Dra. Patricia Martín, encarregada de fer totes aquestes xerrades, comenta que l’origen de tot això és «un estudi on s’intenta esbrinar l’origen de la ramaderia al neolític». Actualment, estan entrevistant, i parlant amb pastors i pastores que exerceixen ara perquè els ajudin.

Arran de tota aquesta investigació van decidir fer tallers a diferents alumnes perquè fossin conscients de les complicacions que té cuidar un ramat. Ara aquests tallers es converteixen i s’adapten a la gent gran. Però la principal finalitat no és conscienciar de la «dificultat de l’agricultura o la ramaderia», sinó que «s’empoderin, i també formin part de la divulgació de la ciència».

A més aquestes trobades també són positives pels investigadors, ja que així com apunta Martín, ells «aporten el coneixement que ja tenen envers els oficis tradicionals». La doctora considera que les seves aportacions poden ser «molt importants» pels arqueòlegs i la seva tasca que desenvolupen.

El tret de sortida d’aquestes xerrades és al Centre Cívic de Valls, i el dia 27 d’abril tindrà lloc a Santa Perpètua de Gaià. S’aniran desenvolupant en altres punts de la Conca de Barberà i l’Alt Camp, ja que és tot un cicle. S’allargarà fins al maig, aproximadament.

Amb tot això des de l’IPHES també es busca «apropar-se al món rural on es treballa», i «fer difusió científica en indrets on en diverses ocasions no se’n fa molta». A més també volen mostrar que amb els coneixements «de la població ens poden ajudar».

Un viatge al passat

L’IPHES està desenvolupant una feina per conèixer encara més sobre l’agricultura. Es vol remuntar al neolític, i per això estan observant i parlant pastors i pastores que actualment conreen en extensiu, que és la fórmula més semblant a l’època passada.

Se centren fonamentalment en les ovelles i les cabres, perquè així com explica la doctora, la ramaderia del neolític es fonamentava bàsicament amb les ovelles i les cabres. Estan creant el corpus documental, i treballen amb restes d’ossos i dents d’aquests animals. És una fórmula per saber perquè aprofitaven tot això.

Amb tot volen conèixer si es fan bé les interpretacions que ells mateixos realitzen. Per tant, és una tasca que desenvolupen totalment al món rural, i que té relació amb tots ells. Això fa que vulguin apropar-se encara més, ja que d’aquesta forma es poden conèixer més detalls de com eren les tradicions, com s’havien heretat, i a més es divulga coneixement.

Amb tot des de l’IPHES allò que pretenen és anar als orígens de la ramaderia, i a reivindicar fins a cert punt la importància de l’ofici dels pastors i les pastores. Totes aquestes xerrades són gratuïtes, però les persones que hi vulguin assistir han de fer una inscripció prèvia.

Esperen que tingui una bona acollida i que hi hagi diverses persones que estiguin interessades en totes aquestes xerrades, i tot allò que poden aportar els científics al territori. Així doncs, es mostren molt satisfets amb la iniciativa.

Comentarios
Multimedia Diari