Personatges de Juego de Tronos, Carles Puigdemont, Luis Enrique, Pikachu o en Patufet, nous caganers per aquest Nadal

L'empresa gironina treu al mercat una quarantena de novetats i arriba a vendre unes 30.000 figuretes cada any

19 mayo 2017 17:31 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El president de la Generalitat Carles Puigdemont lluint una corbata amb l'estelada, els personatges de la ja mítica sèrie 'Joc de Trons', l'entrenador del Barça Luis Enrique, el pokèmon Pikachu o en Patufet (aquest, més nostrat) són alguns dels nous caganers per aquest Nadal. Com sempre, de novetats n'hi ha per triar i remenar. Són cap a una quarantena de figuretes, totes passades pel particular sedàs de la família Alós-Pla de Torroella de Montgrí (Baix Empordà). L'empresa gironina Caganer.com ja arriba a vendre fins a 30.000 figuretes al llarg de l'any. I com a dada curiosa, de les que s'encarreguen per Internet, set de cada deu s'envien a l'exterior, sobretot al mercat americà. De fet, aquest any les eleccions presidencials els han fet agafar volada més enllà de l'Atlàntic. Les seves figuretes dels candidats Donald Trump i Hillary Clinton s'han fet tan famoses que han arribat a sortir a diaris com el 'Washington Post'.

Des de fa anys, i ja en van 24, l'empresa familiar Caganer.com reformula la tradició pessebrista catalana. Des del seu taller de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), la família Alós-Pla crea fins a una quarantena de noves figuretes amb la cara i el cos de personatges coneguts. Sobretot reals, però també imaginaris.

A l'hora d'escollir, n'hi ha per a tots els gustos. Com és innegable, l'actualitat mana –sobretot, la política- però els germans gironins creen caganers de tots els àmbits: l'esport, la televisió, el cinema, la música, les tradicions, els oficis, els esports, els videojocs... Res s'escapa al seu particular prisma.

"Les idees ens vénen de tot arreu: de la família, dels fills, de tot allò que passa al món... Tot és susceptible de ser convertit en caganer", explica un dels dissenyadors i propietari de l'empresa, Marc Alós. I hi afegeix: "Busquem que les figuretes siguin el més transversals possible".

El resultat de tot plegat es concreta en noves incorporacions al seu catàleg (que ja suma més de 400 caganers). Unes novetats que, com ja ve essent tradició, la família gironina treu al mercat coincidint amb les proximitats del Nadal.

Puigdemont i els candidats als EUA

Aquest 2016, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja té el seu caganer. La figureta el representa, com no podia ser d'altra manera, fidel al procés sobiranista (i per això, llueix una corbata amb l'estelada). Però les novetats del món polític no acaben aquí. La família gironina també treu al mercat la figureta de la líder del Front Nacional francès, Marine Le Pen i la dels dos candidats a les presidencials dels EUA, Donald Trump i Hillary Clinton.

'Joc de Trons' i sèries infantils

La ficció també té un paper predominant dins les novetats d'aquest any. En destaquen tres personatges de 'Joc de Trons', la ja mítica sèrie d'HBO: Jon Snow, Tyrion Lannister i Daenerys Targaryen. L'empresa de Torroella de Montgrí, aquí, ha aprofitat l'empenta i el ressò que va tenir el rodatge de la sisena temporada a Girona.

Aquí, el catàleg també s'amplia amb personatges infantils i del món dels videojocs. S'hi troben el pokèmon Pikachu, el mag Harry Potter, els gossos Marshall i Chase de 'La Patrulla Canina' o els protagonistes de Zelda o Minecraft. Dins tot allò referit al món del còmic i el cinema, Caganer.com ha creat les noves figures de Mazinger Z, el robot R2D2, l'increïble Hulk i Catwoman.

Luis Enrique i Messi

Pel què fa a esports, Caganer.com ha creat les figures del 'míster' del Barça, Luis Enrique, i n'ha actualitzat una d'en Leo Messi (aquesta, amb la pilota d'or). També són nous els caganers del boxejador Muhammad Alí (en homenatge pòstum), les dels jugadors d'handbol vestits amb samarretes d'equips gironins, la del jugador de rugby, l'escalador, el caçador i el boxejador.

En l'apartat musical, com a novetats s'incorporen les figuretes de l'exlíder dels Dire Straits Mark Knopfler i la del polifacètic –i recentment desaparegut- Prince. Les novetats d'aquest 2016 es complementen amb més caganers dedicats al món de les professions (cuiner, fuster, mecànic i mestra), els d'un presidiari i d'un 'hipster', i altres de caràcter més tradicional. Aquí, destaca en Patufet (amb una moneda sota el braç), el cantant de tunes i també la d'una icona de Madrid: l'escultura de l'Oso y el Madroño.

Tots els caganers es poden adquirir a preus que oscil·len entre els 4 i el 16 euros, depenent de quina sigui la figureta. Es poden comprar tant a la seu de l'empresa, a les típiques fires nadalenques (com Santa Llúcia), a botigues o bé per Internet.

 

 

Comentarios
Multimedia Diari