;
.

Este sitio web puede utilizar alguans "cookies" para mejorar su experiencia de anvegación Por favor, antes de continuar con su navegación por nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

aceptar
DIARI de Tarragona

Diari de Tarragona

Toda la actualidad de Tarragona

 • TGN
  14º
 • REU
  14º
 • CAM
  14º
 • TOR
  14º
 • VEN
  14º

carreteras

El Govern cobrarà el 2018 un impost segons la contaminació dels vehicles

La taxa preveu recaptar uns 110 milions d´euros el 2020 i servirà per finançar la renovació del parc mòbil. La Generalitat al·lega que és per reduir la contaminació de l'aire a les ciutats

Publicado: 04:00 - 21/04/2017


A més, eliminarà abans de juny alguns descomptes als peatges pels cotxes dièsel

La Generalitat aplicarà a partir de l’any que ve un nou impost als vehicles més contaminants per reduir la contaminació de l’aire que, a la conurbació urbana de Barcelona, segueix superant els límits establerts per la UE.

Les emissions de CO2 s’han estabilitzat respecte a les dades del 2015 i les partícules PM10 han disminuït, però encara se supera el llindar de 40mg per m3 a l’entorn de Barcelona, segons l’informe anual de qualitat d’aire a Barcelona que ahir va presentar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

Amb l’aplicació del nou impost previst als pressupostos del Govern, es pretenen recaptar 75 milions d’euros durant els dos primers anys i fins a 110 milions d’euros el 2020, amb els quals la Generalitat pretén disposar de més recursos per renovar el parc mòbil i convertir-lo en «més eficient».


Flota de taxis i mercaderies
La secretària general de Sostenibilitat, Marta Sobirà, va explicar que una part dels fons recaptats, que alimentaran el Fons del Canvi Climàtic, aniran destinats a ajudes per renovar la flota de taxis i els servei de mercaderies.

La primera mesura que s’aplicarà serà restringir la circulació a les vies interurbanes de la conurbació de Barcelona a partir del desembre d’aquest any, i en situacions d’episodis mediambientals de més contaminació, a turismes de més de 20 anys d’antiguitat i a les furgonetes de més de 23, ja que són els que més contaminen.

És més, segons la Guia de càlcul de les emissions de contaminants de la Generalitat, un turisme de gasolina anterior a la normativa Euro1 (més de 20 anys), emet 58 vegades més diòxid de nitrogen (NO2) que un de nou.

Rull va assegurar que el pla de millora i de renovació dels vehicles es farà de forma individualitzada i va desmentir que la imposició d’aquesta taxa «faci perdre l’ocupació dels autònoms», que han manifestat la seva preocupació per la restricció de circulació de vehicles.

El Govern preveu eliminar també en les properes setmanes alguns descomptes als peatges d’autopistes de la Generalitat a tots els vehicles dièsel. En el marc de l’estratègia per millorar la qualitat de l’aire, sobretot a la conurbació de Barcelona, la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, vol eliminar qualsevol incentiu a la compra de cotxes dièsel, que són els que més òxids de nitrogen emeten.

Per això, abans del mes de juny, es cancel·laran les bonificacions als vehicles de baixes emissions que funcionin amb gasoil.

Atenció especial a Barcelona

Rull va explicar que l’objectiu d’aquest impost, que s’aplicarà «de manera transitòria», és restringir l’entrada de vehicles a la zona metropolitana de Barcelona, i «que els que circulin siguin menys contaminables». També aquest impost és una de les mesures que s’estableix dins de l’acord al qual han arribat la Generalitat amb d’altres administracions catalanes, entre elles l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, per reduir un 30 % les emissions de CO2 derivades del trànsit, en un termini de 15 anys.
Entre les mesures contemplades en el Pla d’Actuació per a la millora de la qualitat de l’aire a les zones de protecció especial, es troba el foment del transport públic, que Rull considera «que hauria de ser la base de mobilitat de la ciutat de Barcelona».


comments powered by Disqus

MÁS NOTICIAS DE CATALUNYA