Pere Català i Roca, deu anys més tard de la seva mort

El fotògraf i historiador vallenc va rebre un homenatge per part dels Amics de la Ciutat de Barcelona a l’Ateneu Barcelonès

15 febrero 2019 12:15 | Actualizado a 15 febrero 2019 12:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Com a deixeble seu vaig aprendre geografia, i moltes coses que ara sé. És d’aquelles persones que queden a la memòria i aquesta és la intenció de l’entitat», així el recorda el president dels Amics de la Ciutat de Barcelona, Joaquim Arenas, al fotògraf i historiador català Pere Català i Roca (Valls-1923 - Barcelona, 2009).

Va ser un fotògraf i historiador català, fill de Pere Català i Pic i germà de Francesc Català Roca.

També va ser un estudiós del món casteller i també va ser autor d’obres sobre la catalanitat de Colom.

Els amics de la ciutat de Barcelona van organitzar un acte a l’Ateneu Barcelonès, i diferents ponents van parlar de la seva figura. L’acte portava per nom Memòria i llegat de Pere Català. 10 anys després.

Més de 100 persones van omplir la sala Verdaguer, en un acte molt emotiu.

Hi van intervenir diferents ponents. Joaquim Arenas, el president dels Amics de la Ciutat va parlar sobre «Pere Català, alguerista i estudiós de la catalanitat de Colom». De fet, Català i Roca va obtenir el premi Ciutat de Barcelona de fotografia el 1954. Va estudiar els castells catalans, sobre els quals va dirigir la monumental obra de referència Els castells catalans (1966) i va reunir una important documentació fotogràfica. 

Relacions culturals amb l’Alguer

«Érem amics i vam fer coses junts. La voluntat era establir la parla catalana a l’Alguer», explica Arenas. Català i Roca va arribar a l’Alguer el 1956, i Arenas el 1991 i junts, van impulsar el centre de recursos pedagògics, la normativa lingüística, entre altres. A l’acte també hi van intervenir Xavier Garcia, ateneista i periodista que va tractar sobre «Pere Català, l’home i el territori»; Pablo Giori historiador i responsable de l’‘Arxiu Pere Català, que va parlar sobre «El fons Pere Català a l’Arxiu Nacional de Catalunya». Per últim va intervenir Rafel Català fill de l’homenatjat i editor que va tractar sobre «Pere Català, un llegat cultural».

Més de 25.000 documents

Actualment al fons de Pere Català hi ha més de 25.000 documents, més de 15.000 fotografies, i 15.000 exemplars de la biblioteca adjunta, incloent-hi també la secció denominada “Alguer”.

Algunes de les obres que va escriure Pere Català i Roca són Invitació a l’Alguer actual (1957), Els castells catalans (1966), Quatre germans Colom, el 1462 (1976), Llegendes cavalleresques de Catalunya (1986), la plaga de la llagosta a Catalunya (1686-88) (1987), De cara a la Mediterrània: les torres del litoral català (1987.) Va rebre diferents distincions a causa de la tasca que va fer. Per exemple el Premi Ciutat de Barcelona, el 1954; la creu de Sant Jordi, el 1985; el premi d’Actuació Cívica de la Fundació Jaume I l’any 2000, o la medalla d’Honor de Barcelona el 2009.«Des de l’entitat volem homenatjar a figures que han sigut importants i que han treballat a favor de la catalanitat», conclou el president.

Català i Roca va viure molts anys a Barcelona, i va morir el 2009. Va ser un home polièdric.

Comentarios
Multimedia Diari