Puigdemont avisa que sense unitat l'independentisme perdrà 'l'autoritat moral'

Torra assegura que estan "disposats a tot per viure lliures"

08 diciembre 2018 14:39 | Actualizado a 15 diciembre 2018 20:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

 L'expresident Carles Puigdemont ha avisat en l'acte de presentació del Consell per la República que sense unitat l'independentisme perdrà "autoritat moral". En aquesta línia, Puigdemont ha defensat davant de membres de JxCat i ERC que el Consell és un lloc per "conjurar la unitat estratègica". "Hi ha un clam d'unitat que recorre Catalunya i l'hauríem d'escoltar", ha afegit destacant que el que han fet els ciutadans en els últims anys ha estat "admirable". Per tot plegat, l'expresident ha demanat l'adhesió dels ciutadans al Consell per aconseguir "el tram més difícil: el reconeixement de l'estat català", un dels "grans objectius" de l'organisme, que arribarà "fins on les institucions no puguin arribar".

"Avui a la UE hi ha sis països que tenen menys habitants que el nombre de catalans que van votar sí al referèndum de l'1-O", ha dit Puigdemont, reclamant que cal "ser molts i persistir, sense por".
En una línia similar, l'exconseller Toni Comín, ha apel·lat al "coratge, la intel·ligència i la unitat republicana" per fer front a un estat "autoritari" i ha argumentat que el Consell per la República no serà "retòrica" ni "simbolisme" i ha afirmat que ha arribat l'hora de pagar el preu "alt però inevitable de la llibertat".

Torra: "Estem disposats a tot per viure lliures"

Així ho han explicat Puigdemont i Comín en l'acte de presentació a Brussel·les del Consell, que s'ha fet en dues sessions davant de prop de 400 persones en cada sessió i amb la participació del president Quim Torra. "Els catalans hem perdut la por, l’heu perdut vosaltres, l'han perdut a la presó i l'hem perdut els ciutadans de Catalunya", ha dit Torra, reivindicant que "no hi ha marxa enrere en el camí cap a la llibertat".

A més, el president -que va ser dijous i divendres a Eslovènia- ha instat a fer com va fer el país als anys noranta. "Els eslovens ho van tenir clar, van decidir determinar-se i tirar endavant amb totes les conseqüències i fins aconseguir-ho, fem com ells", ha reivindicat concloent: "Estem disposats a tot per viure lliures".

També han intervingut en l'acte els exconsellers Clara Ponsatí, establerta a Escòcia, i Lluís Puig. Davant l'allau de sol·licituds per participar-hi els organitzadors han optat per fer dues sessions seguides de presentació al teatre flamenc KVS de la capital belga. A la presentació del Consell de la República hi han assistit, entre altres, la delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret, el vicepresident Pere Aragonès, els consellers Jordi Puigneró, Josep Bargalló, Damià Calvet i Laura Borràs, així com diputats d'ERC i JxCAT, i representants de la societat civil.

Òrgans i àmbits d’actuació del Consell

Segons han explicat aquest dissabte els impulsors del Consell, l’ens privat s’estructurarà, sobre una base ciutadana, en una Assemblea de Representants, formada per entre 100 i 150 persones, i un Consell Executiu. El braç executiu comptarà durant l'etapa fundacional amb Puigdemont, que n’és el president fundacional, els exconsellers Comín, Puig i Ponsatí, la presidenta de l’ANC Elisenda Paluzie, l’advocada Neus Torbisco-Casals, el diputat d'ERC Antoni Castellà i la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó, tots ells designats a títol personal per Puigdemont per “ajudar” en aquesta primera fase. 

Actualment el registre ciutadà del Consell per la República compta amb 40.000 inscrits

Els àmbits d’actuació de l’organisme seran cinc: polític, jurídic, internacional, de difusió i coneixement. Segons ha explicat Comín, en l’àmbit polític destaquen accions com ara “fer servir” el Parlament i el dret d’iniciativa legislativa i avançar cap a una constitució catalana. En l’internacional, l’exconseller de Salut ha parlat d’”enfortir” les interlocucions amb actors internacionals i fer més “acció diplomàtica”. A banda, també ha anunciat que intentaran promoure una Iniciativa Ciutadana Europea perquè Brussel·les activi l’article 7 del Tractat de la UE contra Espanya i “suspengui” els drets de l’estat espanyol dins la Unió Europea.

“Espai lliure” en un context de “llibertat vigilada”

Durant la seva intervenció, Puigdemont ha assegurat que aquest dissabte es presenta la “llavor” d’una altra “victòria” després de l’1-O i que aquesta vegada l’estat espanyol “ja no podrà fer res” perquè el Consell actuarà “en plena llibertat i en el marc de l’estat de dret europeu”. 

“El Consell per la República és un espai lliure” en un context de “llibertat vigilada”, ha afegit Puigdemont, avisant que l’organisme pot fer “tot allò que les institucions no poden fer”.

La sessió ha començat amb el clam unànime del públic cridant "Llibertat, presos polítics" o "Independència" o "Puigdemont, el nostre president" i algun crit de "Buch, dimissió". L'acte, conduït per Sílvia Bel, ha comptat amb l'actuació de Valtònyc i també amb el 'Venim del nord, venim del sud', de Lluís Llach. 

A banda, Bel ha llegit una carta de l'expresidenta Carme Forcadell i durant els parlaments s'han fet diverses referències a expresidents de la Generalitat com Companys, Macià o Tarradellas i a la tasca de personalitats com el violoncelista Pau Casals i el seu discurs a l'ONU l'any 1971.

Absència de la CUP

En un comunicat fet públic aquest dissabte, la CUP ha justificat la seva absència a l'acte perquè no avala el Consell per la República. Segons els anticapitalistes, parteix d'una "lògica simbòlica", que no té com a objectiu "la ruptura democràtica amb l'Estat Espanyol" i que no disposa de "mecanismes de control democràtic i popular".

Comentarios
Multimedia Diari