Sànchez, Rull i Turull ofereixen al Suprem tot el seu patrimoni personal com a fiança per a l’alliberament

La seva defensa presenta una petició on proposa com a alternativa una detenció domiciliària amb control telemàtic

16 julio 2018 12:22 | Actualizado a 16 julio 2018 12:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

 La defensa de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull ha presentat aquest dilluns una petició d’alliberament davant la Sala Segona del Tribunal Suprem on ofereix tot el seu patrimoni personal com a fiança per aconseguí la llibertat provisional.

A l’escrit, al que ha tingut accés l’ACN, la defensa argumenta que han desaparegut tots els motius que van justificar al seu dia l’ordre d’empresonament dictada pel jutge Llarena i que no existeix tampoc risc de fugida. La defensa ofereix com a alternativa la possibilitat de detenció domiciliària amb control telemàtic o policial, la retirada de passaport, compareixences o la prestació de fiança.

Al seu escrit de set pàgines, la defensa recorda que “crida poderosament l’atenció” i “hauria de moure a la reflexió el Tribunal Suprem sobre la seva sensibilitat garantista” que “els tribunals de països com Alemanya, Regne Unit o Bèlgica estiguin deixant en llibertat a persones pendent d’extradició malgrat el seu escàs arrelament a aquells països, i que aquí, en canvi, s’empresoni preventivament durant tants mesos a persones encara innocents malgrat que han acudit a la crida judicial i tenen ple arrelament familiar”. 

Argumenta que hi ha “normalització política” a Catalunya

La defensa també argumenta que no hi ha risc de reiteració delictiva per diversos motius, entre els que hi ha el “context de normalització política que s’està vivint actualment a Catalunya”. Cita com a exemple les reunions entre els presidents espanyol i català, Pedro Sánchez i Quim Torra, i el fet que les institucions catalanes “no hagin incorregut en cap desobediència respecte a les decisions adoptades pel Tribunal Suprem o Constitucional des que es va iniciar la legislatura vigent”. 

En aquest sentti recorda que la interlocutòria per la que el jutge Llarena ordenava el reingrés a presó de Rull i Turull deia expressament que la seva finalitat era “garantir l’encertat retorn de Catalunya a l’autogovern”, i malgrat que la defensa “no coincideix amb que aquesta finalitat política pugui ser raó legítima per a la presó preventiva el cert és que ja fa mesos que Catalunya ha recuperat la seva autonomia sense que s’hagi comès cap delicte per part dels seus càrrecs públics”. 

La presó provisional “no contribueix a resoldre la situació política”

A més destaca que Sànchez, Rull i Turull han expressat reiteradament “el seu compromís amb la legalitat i la seva voluntat d’assolir els objectius polítics per mitjans pacífics i democràtics”. La defensa recorda, a més, que la presó provisional “no contribueix, sinó tot el contrari, a resoldre la complexa situació política que es viu a Catalunya” sinó que “genera evident tensió social” com “ho demostren alguns incidents –per fortuna lleus- entre els que reivindiquen la llibertat dels presos i els qui no comparteixen aquesta reivindicació”. L’alliberament, conclou, “contribuirà sens dubte a rebaixar aquesta tensió social i a facilitar la recerca de solucions polítiques”. 

Greuge respecte a altres casos

La defensa també destaca el greuge respecte a altres casos que ocupen la justícia espanyola com el cas Gürtel o el de ‘La Manada’, on els investigats o condemnats “romanen en llibertat” malgrat que alguns tenen patrimoni fora.

Comentarios
Multimedia Diari