Capçanes, vint anys sent pioners del vi jueu

El Celler de la DO Montsant celebra dues dècades produint vins ´kosher´

19 mayo 2017 21:01 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa vint anys, poc s’imaginava el Celler de Capçanes que l’arriscada aventura de ser els primers productors catalans de vins específics per a la comunitat jueva, vins kosher o caixer, els posicionaria en el panorama internacional enològic. El projecte que va néixer per casualitat després d’una trobada entre el rabí de Barcelona i el director del celler a París avui és una insígnia del celler d’aquest municipi prioratí. Curiosament, la producció de vins kosher de Capçanes només representen el 5% de totes les ampolles que elabora aquest celler. Per tant, any rere any es comercialitzen unes 50.000 ampolles, el 80% de les quals traspassen fronteres.

En vint anys, l’evolució i la innovació ha estat una fita que ha perseguit el celler des dels seus inicis. D’aquesta manera, tal com explica la sommelier Anna Casabona, la primera varietat que va arribar a les tines d’acer opaques de les instal·lacions va ser el Peraj Ha’abib, que des de la primera anyada de 1995 va comptar amb bons reconeixements i millors crítiques a l’estranger. Aquest va ser el primer pas del celler en el món kosher, que a la vegada, els va convertir en un dels productors pioners a Catalunya. De fet, actualment el celler de Capçanes és un dels productors autoritzats per vendre vi a Israel, un honor que es reserva en pocs elaboradors d’arreu del món.

Més endavant, el 2005, va arribar la varietat Peraj petita, «un vi més de cada dia», tal com apunta Casabona. I és que tal com marca la tradició i religió jueva, els practicants tenen l’obligació de beure vi, fins i tot els més joves. És per aquest motiu que aquesta varietat on predomina la garnatxa i que té un preu més assequible té un ús més habitual.

 

Altres varietats ‘kosher’

El Peraj Ha’abib i el Peraj Petita van obrir les portes a la resta de varietats kosher que han arribat al celler de Capçanes. Sense anar més lluny, avui en dia es produeixen la Flor del Flor de Primavera, la Peraj Petita Rosat i la Flor del Flor Vinyes Velles Samsò 2013. Totes aquestes combinacions tenen un mateix denominador: la tradicional elaboració jueva. A partir d’aquesta base s’ha forjat una relació de dues dècades entre els treballadors del Celler de Capçanes i els representants catalans de la comunitat jueva, que s’han encarregat de controlar any rere any sense descans la producció de kosher corresponent. Per tal de dur a terme aquestes funcions, els socis del celler cooperativista van arriscar els seus ingressos per tal d’adaptar les instal·lacions vinícoles i modernitzar els seus equipaments. L’aposta va resultar d’allò més positivament i actualment el celler despatxa prop d’un milió d’ampolles de vi a l’any, tant a escala nacional com també internacional.

 

Vins ‘kosher’ i ecològics

A banda de comptar amb una elaboració que segueix les lleis jueves, els vins kosher o caixer de Capçanes també compten amb un altre punt en comú: es tracta de la producció ecològica. Tal com marca la tradició, aquestes varietats de vins no poden estar manipulats químicament ni a les tines ni tampoc als conreus. D’aquesta manera, s’asseguren elaborar un vi sense components artificials. D’altra banda, hi ha algunes curiositats que envolten aquest procés. És el cas de les normes que no permeten que els remolcs dels camions que transporten el raïm que serà utilitzat per aquest tipus de vi s’omplin més de la meitat. Amb aquesta mesura, els jueus eviten que el raïm arribi trencat al celler. A més de vigilar tots els processos, els representants de la comunitat jueva reivindiquen que les vinyes utilitzades siguin majors de quatre anys i que el raïm escollit sigui ben madur. «No deixen de ser claus per aconseguir un vi de qualitat», reconeix Casabona.

 

Innovacions de cara al 2016

Lluny d’estancar-se en el mercat, el Celler de Capçanes continua posant la mirada en el futur i és per aquesta raó que ja pensen en noves varietats kosher, que arribaran l’any vinent. Tal com explica Anna Casabona, el 2016 es posarà a la venda dues noves ampolles. Es tracta dels vins que s’emmarquen en la categoria Pinot Noir 2016.

Tot just aquest dilluns, per tal de commemorar el vintè aniversari de l’elaboració kosher a Capçanes, el celler va organitzar un tast vertical al Call Jueu de Barcelona. «No hi ha un altre millor lloc per dur a terme una acció com aquesta que la casa del màxim representant de la comunitat jueva de Catalunya», declara Casabona. En aquest acte hi van participar diferents professionals del món enològic, però també representants del sector.

Comentarios
Multimedia Diari