Centenari de la Fàbrica del Pla de Santa Maria, ara patrimoni municipal

El 25 de març tornarà a treure fum la xemeneia de l´antiga fàbrica tèxtil. Servirà com a tret de sortida dels diferents actes que van destinats a recordar-ne el funcionament

19 mayo 2017 16:13 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El dissabte 25 de març, al Pla de Santa Maria, la xemeneia de l’antiga fàbrica tèxtil Martí, Llopart i Trenchs tornarà a treure fum i la vella sirena, que cridava els treballadors, sonarà després de molts anys. Serà el toc de sortida dels actes de celebració del seu centenari.

L’any 1917, l’arribada de la indústria al Pla va suposar una transformació de la forma de vida-amb el pas de l’economia rural a la integració en el teixit industrial i amb la incorporació de la dona al món laboral, que va afectar gairebé totes les famílies. La vida del poble durant tota la resta del segle XX va restar marcada per la fàbrica.

La data de la commemoració del centenari s’ha escollit perquè el 26 de març de 1917 va tenir lloc la gran festa d’inauguració de la indústria tèxtil. La tradició oral explica que hi han haver envelats amb miralls i que va esdevenir una gran festa popular.

Cent anys després, les naus-ara propietat del municipi-ja no es dediquen a la producció. Una part acull el Centre d’Interpretació del Tèxtil, que permet veure telers centenaris i màquines antigues en funcionament, i el Museu Agrícola, que conté una mostra espectacular de carros i estris del camp.

Un altre sector espera rebre nous usos. La gran bassa i el parc són públics i estan oberts a tothom.

La Fàbrica ha esdevingut de tots. Per això, el poble del Pla de Santa Maria van celebrar l’efemèride «amb una festa plural i participativa que commemori l’inici del seu gran canvi i que doni a conèixer, a tot el país, la seva contribució al patrimoni industrial i cultural català», explica el periodista Carles Singla, regidor de Comunicació, Cultura i Turisme de l’Ajuntament de la vila.


Una mica d’història
Al llarg del segle XX, quatre empreses van desenvolupar l’activitat fabril. La primera, la que més anys hi va estar i la que va fer construir les naus, va ser Martí, Llopart i Trenchs. Arribaven bales de cotó i en sortien peces de roba.

El 1965 la factoria va ser venuda a una altra empresa de Barcelosa, Hijos de Francisco Sans. A partir de llavors es comprava el fil ja elaborat, es tractava i es teixia.

Després d’aquesta etapa, 40 treballadors van constituir una cooperativa, Tèxtil del Pla, i van continuar l’activitat entre 1987 i 1990.

Finalment, un grup de 13 treballadors van prendre el relleu, amb el nom de Cuàntica, per tancar portes el 1998. El complex industrial va passar en mans de la Seguretat Social, pels deutes acumulats de Hijos de Francisco Sans. Després d’unes negociacions llargues i complicades, l’Ajuntament del Pla va comprar els terrenys i les naus l’any 2001.

Comentarios
Multimedia Diari