Valls recupera per la Festa Major el Ball de Cercolets perdut fa 136 anys

La primera representació es farà el 17 de juny a la plaça del Blat amb les vuit ballarines, de l'escola de dansa Adagi, i els padrins, que seran el Ball de Cercolets de Vilafranca del Penedès

19 mayo 2017 15:56 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Seguici Popular de la ciutat de Valls es veurà ampliat aquest Sant Joan amb un nou ball, el de Cercolets, perdut ara fa 136 anys. La iniciativa arriba de la mà d’un grup de joves relacionals amb el món cultural vallenc i l’Escola de Dansa Adagi de Valls. L’estrena es farà el 17 de juny a la plaça del Blat amb les vuit ballarines de l’Adagi que protagonitzaran el ball, i l’acompanyament dels padrins, el Ball de Cercolets de Vilafranca del Penedès.

Va ser el 1881 en el context de la Festa de la Mare de Déu de la Candela que Valls representà per última vegada aquest ball. Setanta anys més tard, el 1951, el Ball de Cercolets de Vilafranca va fer una actuació especial també en el context de les Decennals, i ja des de llavors no s’ha representat més a la capital de l’Alt Camp.

Enguany, més de 130 anys després de la seva pèrdua, la ciutat ha volgut recuperar aquesta dansa tradicional, originada en les cerimònies i festes de la Verema per part dels boters. De fet, el nom l’agafa dels cèrcols que sostenen els balladors i amb els quals es realitzen figures, tot simulant la construcció d’una bóta.

La coreografia ha estat creada des de zero per la directora de l’escola de dansa Adagi, Roser Carbonell, mentre que la música ha anat a càrrec del vallenc Francesc Sans, el qual ha creat un acompanyament amb flabiol, tamborino i sac de gemecs. Segons explica Sans, la melodia serà tradicional, amb pinzellades que fan referència al graller vallenc Joan Serra Plana i també tocs de segle XXI.

El nou ball es completa amb el vestuari, dissenyat i confeccionat per Blanca Ferré, la també encarregada del vestuari del Ball de Cercolets de Vilafranca i els nous vestits dels gegants de Valls. «La voluntat és que el vestuari transpiri tradició, que ens parli dels joves del poble que s’engalanen quan arriben temps de festes», explica Ferré.

Per finançar tot el projecte, els impulsors compten amb la col·laboració de Lear, que cobreix el cost del vestuari, així com de la Unió Anelles de la Flama. D’altra banda, ahir es va encetar una campanya de micromecenatge que durarà 44 dies a través de la plataforma Tot Suma, www.totsum.cat .

Comentarios
Multimedia Diari