Helena Viña (24 anys, Baix Camp): Obrir noves portes a Suècia

Després de cursar una beca Erasmus a Escòcia, ara viu a Estocolm, on està creixent de forma acadèmica, professional i personal

19 mayo 2017 18:56 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Helena Viñas té 24 anys i és d’Alforja. Va estudiar Ciències Biomèdiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i va cursar l’últim any de carrera a la Universitat de Dundee, a Escòcia, gràcies a una beca Erasmus.

«Quan vaig acabar el grau, vaig voler prendre’m el meu temps per estar segura de quin havia de ser el repte següent que havia de prendre», explica. Així, doncs, va decidir buscar noves oportunitats i va ser d’aquesta manera com va trobar unes pràctiques a l’Institut Karolinska d’Estocolm, per tal de poder guanyar experiència i bagatge en la recerca mèdica. Sempre s’ha considerat una rodamón, per la qual cosa no li va resultar complicat prendre la decisió de marxar a viure una temporada a Suècia.

Per a l’Helena, la decisió va ser relativament fàcil, ja que sempre li ha agradat viatjar i conèixer noves cultures, però sobretot perquè sabia que, malauradament, en el seu àmbit li seria molt més senzill trobar oportunitats fora de casa. També se li suma el fet que no va marxar sola, sinó amb una amiga del grau, per la qual cosa l’adaptació en aquest nou país va ser més planera.

A més, tant l’Helena com la seva companya realitzarien les pràctiques al mateix centre, així que van decidir buscar pis juntes, i sortosament en van trobar un força ràpid. «Tot i que s’ha de dir que seria més fàcil trobar un votant de Ciutadans a favor del referèndum, que un pis a Estocolm», afirma.

Actualment, l’Helena està cursant el màster en Biomedicina a la mateixa institució on va realitzar les pràctiques, ja que li van agradar molt tant el lloc com el país.

 

Nous models socials

«De Suècia potser us sonen les cançons d’ABBA, els mobles de l’IKEA, les novel·les de Stieg Larsson o bé el famós jugador de futbol Zlatan Ibrahimovic», comenta. No obstant això, l’Helena considera que Suècia no només té aquests elements positius, sinó que també té moltes altres coses bones. «Són una societat tolerant, moderna i eficient. L’educació i la sanitat són totalment gratuïtes i de molt bona qualitat. Sí que és veritat que paguen molts impostos, però els diners s’inverteixen de manera responsable i coherent», explica.

A més, és un país on la gran majoria de la població parla la llengua anglesa a la perfecció, «fins i tot la velleta adorable de 75 anys que et puguis trobar a qualsevol supermercat», comenta.

L’Helena s’ha adonat que com més lluny estàs de casa, més patriota et tornes i més valores i estimes la teva cultura, la teva llengua i els teus costums.

«A la mínima intentes explicar, a qui bonament vol escoltar-te, en què consisteix el tió, per quin motiu nosaltres no celebrem Sant Valentí, sinó Sant Jordi, o bé per què celebrem la Castanyada fent panellets i torrant castanyes en comptes de Halloween», assenyala l’Helena, convençuda de la bona decisió que va prendre en el seu moment.

 

Curiositats sueques

«Segurament una de les grans diferències entre ambdós països és la forma que tenim de relacionar-nos», comenta. L’Helena considera que són una gent una mica distant i introvertida, però sap que de Suècia s’emportarà amics per tota la vida.

A més, «aquest país és un molt bon lloc per viure si el que vols és poder conciliar la vida laboral o professional amb la personal», explica.

És per tot això que creu que encara passarà una bona temporada a l’estranger, per tal de continuar formant-se com a investigadora i, en definitiva, com a persona.

En resum, «encoratjaria a tothom que tingui l’oportunitat i les ganes de conèixer món, que no ho dubti i ho aprofiti, que a casa sempre s’hi és a temps de tornar».

Comentarios
Multimedia Diari