Com transformaries l’estació de tren de Cambrils?

Alumnes dels instituts busquen com millorar l’edifici històric i el seu entorn un cop funcioni el nou servei ferroviari

18 enero 2019 12:37 | Actualizado a 11 febrero 2019 19:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cambrils té molts punts emblemàtics que destaquen pel seu atractiu arquitectònic i per la seva història. Un d’aquests llocs és l’edifici de l’estació de tren i el seu entorn, que preveu desaparèixer en poc temps.

La posada en marxa del Corredor del Mediterrani suposarà un abans i un després per als cambrilencs, sobretot per als qui viuen al barri de l’Eixample, que durant anys s’han queixat de la barrera arquitectònica que separa aquest part del municipi amb el barri de la platja.

Amb aquesta idea es va plantejar enguany el repte de la segona edició de la jornada d’emprenedoria INN Cambrils, que es va organitzar ahir a l’Escola d’Hoteleria i Turisme. Un total de 40 alumnes de batxillerat i cicles formatius dels quatre instituts cambrilencs van participar en aquesta activitats que va consistir en pensar un projecte per transformar l’estació de tren un cop entri en funcionament el nou servei ferroviari. 

La jornada, basada en la metodologia del fast Thinking Design, tenia sis fases: exploració de diferents problemes similars; identificació del públic objectiu; empatitzar amb què vol i no la ciutadania; ideació del projecte; fer la maqueta i presentació. 

Els joves, que cursen les assignatures d’Economia, Economia de l’Empresa i Iniciativa Emprenedora, es van dividir en vuit grups de cinc, formats a l’atzar, per treballar aquest repte «difícil», com apuntaven alguns al Diari, però que també tenia moltes possibilitats creatives.

La majoria d’equips va optar per mantenir l’edifici i donar-li un ús cultural o social

La majoria dels grups va optar per mantenir l’immoble i treballar en una idea on van poder desenvolupar el seu esperit emprenedor. Rubén López, alumne del Ramon Berenguer IV, explicava que era molt important conservar l’edifici que es va construir a meitats pel segle XIX pel seu «gran valor històric». El jove, que era el primer cop que participava en aquesta jornada, va afirmar que creia que no era un repte complicat, però sí que plantejava moltes opcions.

El seu grup, per exemple, va apostar per incloure una cafeteria solidària, una iniciativa present als Estats Units o Itàlia que consisteix en deixar menjar i begudes pagades a les persones sense sostre. A més, van decidir ubicar un hort ecològic amb plaques solars a l’entorn de l’estació i que els productes es poguessin cuinar a la cuina del bar.

Transformar les vies ferroviàries en una via verda o convertir l’immoble en un espai cultural van ser altres propostes que es van escoltar durant l’exposició dels projectes. «Nosaltres proposem que hi hagi un teatre subterrani i que la planta superior es converteixi en una sala per assajar o un estudi de gravació», explicava Jesús Galera, de l’Institut La Mar de la Frau, que participava a la jornada per segon cop. 

La seva companya d’equip, Maria Lis González, de l’Institut Ramon Berenguer IV, també posava en valor el suport que havien rebut per part dels professionals a l’hora de poder desenvolupar la seva idea. «Hi ha l’avantatge que som gent de totes les edats, en el meu cas jo sóc la petita de grup, però l’experiència m’ha agradat molt», apuntava.

El projecte guanyador apostava per mantenir l’equipament però no la seva totalitat. En concret, es deixaven els laterals de l’edifici però s’obria un passadís per poder connectar els barris de la vila i la platja, donant així resposta a una de les reivindicacions històriques dels veïns de l’Eixample. A més l’espai es destinava a diferents usos adreçats als cambrilencs i als turistes. Tots els membres de l’equip van ser obsequiats amb un iPad.

Primera edició

La jornada va sorgir l’any passat passat des de l’Escola d’Hoteleria i està organitzada pels departaments d’Ensenyament, Joventut i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils. La primera edició es va centrar en com millorar la tanca de la plaça del Pòsit mentre no es construeix l’hotel de quatre estrelles superior. L’equip guanyador va proposar instal·lar cartells informatius que recollissin la història gastronòmica del municipi i codis QR per poder accedir a més informació. A més es va suggerir fer un Cambrils en miniatura amb les maquetes dels llocs més emblemàtics.

Comentarios
Multimedia Diari