Ni el fred ni la pluja frenen la passió pels cavalls

Cós de Sant Antoni. Més de 6.000 persones van anar al Circuit Hípic del Parc de la Torre d’en Dolça de Vila-seca per veure la competició 

21 enero 2019 09:54 | Actualizado a 21 enero 2019 09:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Vila-seca va viure ahir un Cós de Sant Antoni passat per aigua. Tot i la tímida pluja que va fer acte de presència durant tot el matí, més de 6.000 persones no es van voler perdre un dels actes més esperats de la festa major. El municipi es va convertir un any més en el centre neuràlgic del món dels cavalls, una cita amb més de 100 anys d’història. 

El Circuit Hípic del Parc de la Torre d’en Dolça es va anar omplint a poc a poc al voltant de les 12 del migdia. Enguany el vila-secà Xavier Xatruch s’ho mirava des de fora. És un dels tres preparadors de cavalls que hi ha arreu de Catalunya i viu aquest dia amb molta passió. En diverses ocasions ha participat al Cós de Sant Antoni, però enguany «els cavalls que tenim no tenen les condicions per córrer avui aquí. Correrem un altre any», explica. 

Normalment les curses de cavalls de Vila-seca havien estat marcades pel vent. Segons Xatruch, «el vent sempre va molt malament», en canvi, el plugim que feia ahir abans de començar assegura que «va molt bé per als cavalls» perquè no hi ha pols i respiren millor. El vila-secà no es va voler atrevir a anticipar un possible guanyador, «hi ha molta igualtat», deia. Abans d’iniciar les curses, a cada cavall se li assigna un pes afegit per tal que tots tinguin les mateixes oportunitats d’aconseguir la victòria. «Llavors equilibren tant les forces que guanyar o no guanyar depèn de circumstàncies quasi del moment», assegurava Xatruch. 

Durant el matí es van celebrar tres curses en què es van repartir uns 30.000 euros en premis. Hi van participar 18 cavalls pura sang anglesos procedents de Santander, Madrid o Sant Sebastià i també de territori català, de Manlleu i l’Esquirol. 
La més esperada era la segona, la cursa Gran Premi Ajuntament de Vila-seca, d’una distància de 2.500 metres. Enguany tan sols hi van participar cinc joqueis. Així és com s’anomena els genets que competeixen en les curses de cavalls. També va ser el moment que la pluja va ser més intensa i els paraigües envoltaven el circuit. 

Efrain Arguinzones es va endur la victòria amb el cavall Garmar de la quadra Yayjo després d’haver encapçalat les tres voltes del recorregut des del principi: «M’he sentit molt bé, m’encanta aquest hipòdrom i m’agrada molt venir aquí», assegurava. El genet veneçolà va participar en les altres dues curses amb diferents cavalls. També va aconseguir la primera posició en la primera cursa de 1.700 metres, al Premi Torre d’en Dolça i en aquest cas ho va fer amb el cavall Debira, de la quadra catalana Costa La Vall. Finalment a l’última, la cursa Premi Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, de 1.700 metres i que va ser molt disputada, va quedar tercer. El genet J. Martín va ser el primer amb el cavall Not Now Dick de la quadra de Levante.  

Xatruch explica que és habitual que en aquest tipus de competicions els genets muntin cavalls que ni tan sols coneixen. «Molts cops quan llogo un joquei que no ha vist mai el cavall. Quan estem al pàdoc li explico com és i què vull que faci. Una de les virtuts que ha de tenir un joquei és adaptar-se al cavall que munti», explica l’entès. 

Al llarg del matí també es van realitzar apostes de forma simbòlica per recordar aquesta tradició i on els participants es jugaven uns dos euros per butlleta. 

A la tribuna no hi van faltar les autoritats entre les quals hi havia l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, els regidors del consistori o el president del Port de Tarragona, Josep Cruset, entre altres. 

En tot l’any tan sols es fan dues curses de cavalls amb la llicència i la normativa del Jockey Club Español de Curses de Cavalls (JCE) a Catalunya. El Cós de Sant Antoni a Vila-seca ara al mes de gener i a l’agost a la Sénia. A molts vila-secans i per a gent del sector de l’hípica com Xavier Xatruch, els agradaria veure més curses de cavalls al Parc de la Torre d’en Dolça més enllà de Sant Antoni. 

Comentarios
Multimedia Diari