Pedres que construeixen història a Roda de Berà

La Pedrera de l’Elies és una explotació a l’aire lliure a Roda de Berà d’on va sortir la pedra original de l’Arc de Berà i que actualment funciona com a espai cultural obert

16 octubre 2018 09:19 | Actualizado a 16 octubre 2018 09:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Situada enmig de la urbanització Eixample Residencial, al nord-est del nucli urbà de Roda de Berà, la Pedrera de l’Elies és més que una pedrera, pel seu valor històric i el seu paper en la creació del patrimoni local rodenc. Es creu que va ser d’aquesta pedrera d’on va sortir la pedra per bastir originàriament l’Arc de Berà i per a les seves posteriors restauracions.

És una explotació a l’aire lliure formada per dos fronts separats per una cinquantena de metres. El més gran ocupa una superfície de més de 6.500 m2 i conserva en un dels seus extrems les restes d’un forn de calç. El més petit, d’uns 750 m2, presenta marques de barrinades. A finals del segle XIX s’hi va fer a la vora un desviament de la línia del ferrocarril per tal de carregar la seva pedra, la qual es diu que va ser emprada per a diverses infraestructures ferroviàries, com ara la construcció dels murs de contenció de la rasa de la via del tren del carrer Aragó de Barcelona. La Pedrera de l’Elies va ser explotada fins a mitjan segle XX.

Fitxa tècnica
La Pedrera de l’Elies

Nord-est del nucli urbà de Roda / Telèfon: 977 657 774

rodadebera.cat / turismerodadebera.cat / turisme@rodadebera.cat 

Avui en dia, l’espai destaca per les nombroses marques del procés d’extracció de la pedra que encara hi són ben visibles, la qual cosa li atorga un enorme potencial didàctic. D’aquesta manera, passejant pel seu interior es pot contemplar les restes de grans blocs de pedra en fase d’extracció, els indicis de blocs extrets, forats per encabir tascons o falques, petits canals i marques paral·leles de pics.

L’any 1986 la pedrera va ser declarada Espai Lliure d’Interès Arqueològic. Aquesta protecció especial es va mantenir al Pla General d’Ordenació Urbana vigent. L’any 2004 l’Ajuntament de Roda de Berà es va fer amb la plena propietat de l’indret. D’aleshores ençà s’han realitzat diverses activitats culturals i artístiques, especialment concerts a l’aire lliure de tota mena.

L’estiu del 2014, amb la col·laboració del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el consistori rodenc va inaugurar un itinerari senyalitzat per l’interior de la pedrera. Aquest recorregut circular a peu compta amb diversos plafons explicatius on es detalla, amb textos i imatges, el procés tradicional d’extracció de la pedra. 

Al mateix temps, es va adequar una zona de pícnic molt a prop de l’entrada i de l’espai on també s’acostumen a realitzar les activitats culturals.

Comentarios
Multimedia Diari