Roda de Berà intensifica la lluita contra la processionària del pi

Durant els últims dies s’han efectuat tractaments preventius contra l’eruga, la qual esdevé la plaga més important de les pinedes mediterrànies

12 noviembre 2018 19:07 | Actualizado a 15 noviembre 2018 11:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Diferents espais públics de Roda de Berà estan rebent durant aquests dies un tractament preventiu contra la processionària del pi. El departament de Medi Ambient efectua cada any per aquestes dates la campanya per combatre aquesta plaga.

El tractament amb el qual es fa és biològic, innocu per a les persones i els animals, amb Bacillus thuringiensis, aplicant-lo a les fulles dels pins en el període en què les larves surten dels ous i comencen la fase d’engreix alimentant-se d’aquestes fulles, motiu pel qual l’època idònia és entre els mesos d’octubre i novembre.

Les zones en les quals s’ha aplicat el tractament preventiu són àrees on hi ha pins ubicats a la via pública, zones verdes i escoles, com per exemple, la plaça dels Pins, plaça de la Sardana, Punt d’Informació Juvenil, al camp de futbol municipal, a l’avinguda de les Palmeres, a l’escola El Cucurull, als pins de la zona verda del Francaset, a la zona verda del Pujol de la Morella i a la carretera de pujada, a la zona verda de l’avinguda de Bonastre, al carrer Vallès, a la riera del carrer Igualada, al tram final de l’avinguda de la Manxa, al camí per a vianants del Pujol de la Morella, al carrer Pons, al pi del pàrquing del carrer Salvador Dalí, al carrer Peixos, a la zona verda de Barà Mar, o a la zona del dipòsit del carrer Gaudí.

Des de l’Ajuntament es recomana als propietaris de jardins i terrenys amb pins que efectuïn també el tractament per tal de prevenir l’aparició de l’eruga, cap als mesos de febrer i març.

Caixes niu

Com a mesura complementària, el consistori va col·locar una trentena de caixes niu en diferents parcs i zones verdes del municipi, elaborades pels alumnes de cinquè de primària de les escoles Salvador Espriu i El Cucurull, dins del programa d’educació ambiental a les escoles que duu a terme la regidoria de Medi Ambient des de fa set anys.

Les caixes niu es van col·locar durant la passada primavera per atraure la presència i la criança d’espècies d’ocells com la Mallerenga carbonera, ocells insectívors que ajuden a combatre plagues com la de la processionària del pi.

El cicle biològic de l’eruga

La processionària del pi és un insecte lepidòpter conegut científicament com Thaumetopoea pityocampa. Les papallones neixen a l’estiu i cap a mitjans d’agost les femelles posen els ous al capdamunt de les fulles dels pins. Al setembre-octubre neixen les erugues que s’alimenten de les agulles dels pins. Les erugues constitueixen nius o bosses de seda que els serveixen de refugi per passar l’hivern.

Quan arriba la primavera les erugues baixen dels arbres en filera fins el terra, s’enterren i construeixen el capoll on fan la crisalidació, i donen lloc a noves papallones a l’estiu següent.

Comentarios
Multimedia Diari