VÍDEO: Neixen 11 tortuguetes babaues a una platja de Cambrils

És el tercer episodi de nidificació de tortuga babaua a Catalunya el 2018

16 septiembre 2018 10:52 | Actualizado a 25 septiembre 2018 11:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un total d'onze tortugues babaues —de moment—, una espècie en perill d'extinció, han sortit d'un niu trobat per una veïna de Cambrils aquest diumenge a la platja de Cap de Sant Pere de Vilafortuny, a Cambrils. Segons han informat des de la Xarxa d'observacions i rescat d'animals marins de la Generalitat de Catalunya, hi ha indicis que l'eclosió podria haver començat de nit i aquestes no ser les primeres però no s'esperen que en surtin més, almenys fins a la nit.

Al voltant de les nou del matí una veïna de Cambrils que passejava per la platja ha vist unes set tortugues a l'altura del restaurant La Fabiola. I ha seguit el seu rastre fins trobar el niu, situat enmig de la sorra. 

A través de dues conegudes ha alertat el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans GEPEC i també a la Policia Local de Cambrils. Segons la informació que han pogut recopilar els tècnics del GEPEC, els usuaris haurien acompanyat a una de les tortugues al mar. Alguns testimonis asseguren que una persona se n'hauria emportat alguna a casa. "Hi havia informacions contradictòries i no ho hem acabat d'aclarir", explica Ramon Ferré, tècnic del GEPEC. 

Fins al lloc també s'hi han desplaçat els Agents Rurals que juntament amb la Policia Local s'han encarregat d'acordonar i senyalitzar la zona on es troba el niu per evitar que la gent no passés per davant quan sortissin les tortugues. Tècnics i voluntaris del GEPEC s'han encarregat d'informar a la gent i procurar que estiguessin en silenci. Segons els tècnics, les tortugues babaues són reticents al soroll i la llum.

Fins a la una del migdia han estat quatre les tortugues que els tècnics han vist sortir del niu, a banda de la setena que els primers testimonis han pogut comptar. "La primera ha trigat uns 40 minuts a sortir de la sorra. Ho estava intentant i no podia perquè la sorra estava molt compactada. Passen moltes màquines, tractors, gent... I segurament amb aquest sobreesforç s'ha luxat l'aleta dreta", explicava Ferré. Les altres tres han seguit l'"autopista" que els tècnics han marcat a la sorra i han pogut arribar a l'aigua.

Els tècnics han agafat la tortuga que s'havia lesionat per agafar mostres de genètica i així poder realitzar estudis i establir possibles relacions entre diferents postes d'ous. "Si veiem que està bé l'alliberarem i si no potser s'haurà de traslladar a la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM)", explica Vanessa Cadenes, veterinària del Departament de Territori i Sostenibilitat de Tarragona.

Precisament els tècnics del Departament de Territori de la Generalitat decidiran aquesta tarda si s'excava el niu per buscar a les altres tortugues o s'espera uns dies mes. Fins al moment, es desconeix si es tracta de les primeres o les últimes tortugues que neixen. Probablement tècnics de la Generalitat i voluntaris del GEPEC passin la nit en guàrdia per vigilar el niu.

Entre 80 i 100 ous

Les tortugues babaues poden arribar a pondre entre 80 i 100 ous. El de Cambrils és el tercer episodi de nidificació de tortuga babaua a Catalunya el 2018. El primer va ser a Mataró i el segon a Premià de Mar. En el cas d'aquest últim esperen que les tortugues no comencin a néixer fins a finals de setembre. En cas que algun usuari trobi algun animal ferit o algun exemplar en perill d'extinció és important trucar al 112.

 

Comentarios
Multimedia Diari