Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Investigació, medi ambient i art, de la mà a l’Escola Rubió i Ors

Alumnes de sisè de Primària creen el Jardí de les Papallones per contribuir a millorar la biodiversidat de Reus

15 abril 2024 16:29 | Actualizado a 16 abril 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Quan un projecte educatiu transcendeix de les quatre parets d’un centre escolar adquireix una rellevància digna de destacar. Un clar exemple el podem trobar al Jardí de les Papallones que han creat els alumnes de sisè de Primària del col·legi Rubió i Ors de Reus, com a part del projecte ‘I...Llavors què? L’art per un Reus més verd’. L’objectiu és molt clar: promoure la biodiversitat des d’aquesta escola, així com fomentar i donar visibilitat a la necessitat de crear més espais verds a la ciutat. Coincidint amb el Dia Mundial de l’Art (15 d’abril), l’espai va ser inaugurat aquest dilluns a les instal·lacions del centre escolar, on els mateixos alumnes van ser els encarregats de presentar-lo. Hores abans van fer el mateix a l’Ajuntament de Reus, amb l’esperança que els responsables municipals prenguin bona nota per aplicar la mateixa recepta als parcs i jardins de la capital del Baix Camp.

Observació de ciutat

Per entendre bé el projecte ‘I...Llavors què? L’art per un Reus més verd’, i perquè s’ha fet El Jardi de les Papallones, cal remuntar-se a l’inici del passat curs 2022-2023, quan els aleshores alumnes de cinquè de Primària van posar en marxa un altre projecte, el ‘Llavors’ . Coincidint amb el Dia Mundial de la Recerca, els estudiants van fer un treball d’observació de la ciutat i, apadrinant els seus companys de segon, van dur a terme una ruta des del col·legi fins al centre de Reus per observar quantes zones verdes hi havia. El resultat va ser molt clar: n’hi havia molt poques.

A partir d´aquí, els alumnes van iniciar un projecte de recerca que va culminar el 15 d’abril, Dia Mundial de l’Art, amb una presentació a la plaça del Mercadal. «Van treballar sobre la manca de plantes comestibles per als insectes a Reus i van arribar a la conclusió que a la ciutat calen més zones verdes per contribuir a la biodiversitat», explica Silvia Sorroche, tutora d’un dels dos cursos de sisè de Primària.

Amb l’inici d’aquest curs 2023-2024, i de nou coincidint amb el dia Mundial de la Investigació, els mateixos alumnes -ja de sisè de Primària- van decidir donar continuïtat al projecte ‘Llavors’, analitzant què s’havia fet en aquells mesos per intentar augmentar les zones verdes a la ciutat. Però, alhora, també es van preguntar què podien fer ells per part seva. «Van arribar a la conclusió que podien començar a contribuir des del mateix barri. Aleshores van sortir al carrer i van muntar parades on van repartir plantes perquè els veïns les posessin als seus balcons i animar-los a contribuir en aquest canvi», comenta la professora del Col·legi Rubió i Ors.

Animats i amb ganes d’anar més enllà, els alumnes van fer un pas endavant i van decidir que aquest canvi també es podia dur a terme des de la pròpia escola. Va ser aquí quan va sorgir la idea de crear el Jardí de les Papallones. Amb l’assessorament de dos professors de la URV, van començar a investigar. Va ser llavors quan van sorgir els primers dubtes: És viable aquest jardí? Podrien atraure papallones? És un projecte massa ambiciós?

Motivació

Tot i les incògnites, els alumnes van decidir tirar endavant el projecte. «La seva motivació ha estat importantíssima», explica Silvia Sorroche. Tot i que els seus tutors, també l’Alfonso Anglés, han supervisat la feina, han estat els estudiants els encarregats de fer-ho tot. Des de l’organització dels espais del jardí, del tipus de plantes, els colors, etc... A més, també han treballat altres àrees com les matemàtiques, amb el càlcul de les àrees, perímetres, volums, pressupost, etc. Noelia Moliner, directora del Col·legi Rubió i Ors, explica que «el motiu pel qual els nostres alumnes van demanar poder presentar el projecte a l’Ajuntament és perquè es converteixi en una taca d’oli que s’estengui per tota la ciutat, per poder tenir més jardins de papallones i més biodiversitat». En aquest sentit, Alfonso Anglés afegeix que «es tracta de ser model de referència i donar sentit a la feina dels alumnes».

Sara Fernández, alumna de sisè de Primària, valora especialment que «el millor ha estat que hem pogut treballar junts. A més, hem après molt de natura i és molt bonic poder contribuir a canviar la teva ciutat». Recerca, medi ambient, art... Poder treballar diferents disciplines alhora ha estat un luxe, però no pas l’únic. «El millor és que han estat ells els que han pres les seves pròpies decisions. Han après de l’assaig i l’error i han treballat aspectes com la cohesió de grup o el treball en equip», diu Silvia Sorroche.

Comentarios
Multimedia Diari