El Perelló restaura una torre de telegrafia òptica de fa dos segles

S'inicien les obres de restauració d'una torre de telegrafia òptica originària del 1850, situada a la vora del Perelló. Aquest tipus de torres van ser el primer pas en les telecomunicacions

19 mayo 2017 23:11 | Actualizado a 24 diciembre 2019 17:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El municipi del Perelló ha iniciat les obres de restauració d’una torre de telegrafia òptica originària del 1850. Aquest tipus de torres van ser el primer intent de l’Estat per tal de realitzar comunicacions a distància.

La torre està situada vora l’antiga nacional, abans d’arribar al municipi. És una torre de grans dimensions, ja que s’havia de veure a 15 quilòmetres, distància respecte a la qual hi havia una altra torre on es traslladava el missatge. Els missatges anaven a 500 km/h i tenien una llargària de només uns 100 caràcters. Hi havia tres línies a Espanya, Madrid-Cadis, Madrid-Irun i Madrid-Barcelona, passant per València i Tarragona.

«És important donar a conèixer aquesta part de la història perquè va ser el primer sistema de comunicació a distància d’ús civil, l’origen. El dret fonamental de les persones a comunicacions privades que no fossen cartes naix aquí», ha explicat Jordi Farré, degà del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics de Comunicacions de Catalunya i president de ‘1844, Associació Catalana d’Enginyers Tècnics de Telecomunicacions’.

Està previst que la restauració acabe al juny, i a partir de llavors es portarà a terme un projecte de museïtzació perquè la torre siga visitable, així com un mirador amb molt de potencial, des del qual es podrà veure des del delta de l’Ebre fins a Vandellòs.

La restauració d’aquesta torre serà fidel a com era originàriament i inclourà l’addició de l’aparell òptic a sobre, d’uns 6 metres d’alçada, que suposarà un increment de 5.000 euros més al pressupost inicial, de 50.000 euros. Aquest import és una subvenció de fons líders en matèria històrica aconseguit pel municipi del Perelló.

«Aquest és un projecte on totes les forces polítiques del poble hi hem col·laborat», concreta l’alcaldessa del Perelló, Genoveva Margalef. «La restauració de la torre suposarà un altre símbol del poble, que servirà per donar-nos a conèixer a l’exterior».

La comarca de Tarragona era l’única en tot l’Estat espanyol on no s’havien localitzat totes les torres telegràfiques. L’anterior torre respecte al Perelló es troba a l’Ametlla i la posterior es localitzaria a l’Ampolla, tot i que ara mateix no es disposa de prou fonts històriques rellevants per avalar-ho. Els experts pensaven que n’hi havia 11 repartides per tota la comarca, però ara finalment n’han ubicat fins a 15 en total.

«Saber en dues hores què havia passat va ser un gran avenç per a l’època, quan no hi havia llum elèctrica, només correu. Per això recuperar aquesta torre significa tornar una riquesa històrica oblidada al Perelló», explica Farré.

Farré, juntament amb Emilio Borque, delegat a Tarragona de l’Associació d’Amics del Telègraf i expert en telegrafia òptica, van oferir-ne una xerrada al respecte el passat dia 19 de març.

Comentarios
Multimedia Diari