El Delta exporta a França el 80% de l'ostra que es produeix a les badies

Les festes de Nadal i Cap d'Any concentren el gruix de la demanda dels consumidors catalans

19 mayo 2017 20:52 | Actualizado a 24 diciembre 2019 22:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les badies dels Alfacs i el Fangar produeixen al llarg de tot l’any fins a 500.000 quilos d’ostra rissada però és per les festes de Nadal i Cap d’Any quan aquesta assoleix la qualitat més gran i també la màxima demanda.

Fins al 80 per cent de tota la producció anual es destina a França, un país gran consumidor i productor d’ostres que aprecia molt les que es produeixen al delta de l’Ebre per la seva qualitat, segons destaca al Diari el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (FEPROMODEL), Gerardo Bonet.

Mentre l’exportació es du a terme durant tot l’any, les vendes internes es concentren en un 40 per cent en aquestes dates. Els preus al consumidor, però, es mantenen estables, entre els 6 i els 15 euros el quilo, depenent del tipus i la qualitat, entre altres factors.

Part de la producció d’ostra rissada es ven sota la marca de qualitat de Marisc del Delta de l’Ebre, tant a diversos supermercats catalans com també a través de la tenda virtual que té la Federació.

Opció a l’alça

Aquesta és una via de comercialització a l’alça. Segons detalla Bonet, qualsevol consumidor de la península i Andorra pot fer un encàrrec a través d’internet (un mínim de 3 quilos) i rebrà la comanda a casa en 24 hores, amb uns preus que varien depenent dels costos de transport. Amb tot, el sector aqüícola del Delta treballa per donar a conèixer les propietats de l’ostra al mercat interior, per tal d’incrementar-ne la demanda.

La producció d’ostra rissada del Delta es manté estable en els al voltant d’aquests 500.000 quilos, tot i que anys enrera havia estat més important.

El descens va venir donat per la mortalitat de les ostres per un virus que va afectar les produccions de diversos països, així com per una aposta més decidida pel musclo del sector al Delta, pel seu major rendiment.

L’ostra assoleix la seva major qualitat en els mesos que contenen una «r» al seu nom, asseguren els aqüicultors del Delta. Segons detalla Bonet, això es deu al fet que els mesos de més calor l’ostra desova i redueix una mica la seva carn.

Així, el sector preveu apostar ara per una nova varietat, coneguda com a tripoide, que manté la seva qualitat constant durant tots els mesos de l’any. «Així podrem aprofitar l’època de màxima afluència de turistes al nostre territori», explica Bonet. El sector també vol donar a conèixer als restauradors locals les propietats de l’ostra. «És un producte que tenen al costat de casa, de molta qualitat, però encara no és prou conegut ni utilitzat pels restauradors de les Terres de l’Ebre», lamenta el gerent de FEPROMODEL, entitat que agrupa professionals dels cultius marins de les dues badies del Delta.

Comentarios
Multimedia Diari