Un programa europeu protegeix el bosc de teixos centenaris de Rasquera

El projecte Life executa accions per conservar la fràgil teixeda de Cosp de l´amenaça dels hervíbors i la competència d´altres espècies llenyoses

19 mayo 2017 20:44 | Actualizado a 24 diciembre 2019 22:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un programa Life finançat amb fons europeu està duent a terme una intensa tasca de protecció i recuperació d’un dels boscos més espectaculars de Catalunya, la teixeda de Cosp de la serra de Cardó, al municipi de Rasquera. Promouen el projecte un seguit d’institucions liderades pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i on hi participa l’ajuntament de la Ribera d’Ebre. L’acció s’inicià el 2012 i els treballs es tancaran a finals de l’any vinent, amb un pressupost d’1,2 milions d’euros.

El programa de conservació inclou quatre espai d’actuació, entre ells tres a la demarcació de Tarragona, la serra de Llaberia, el bosc de Poblet i la teixeda ebrenca, sens dubte la més valuosa i monumental del país.

De titularitat pública i 6,1 hectàrees d’extensió, la teixeda de Cosp està formada per arbustos com el boix grèvol, un magnífic bosc madur de pinassa i fins a 220 teixos centenaris, alguns d’ells majors de 500 anys, i de grans dimensions, com l’emblemàtic Teix Pare de la Font del Teix, «el podríem arribar a denominar el bosc més antic de Catalunya», assegura el coordinador del Life Taxus, Jordi Camprodon.

Aquest fràgil hàbitat, «d’extraordinària bellesa estètica» i gran importància ecològica, està sotmès a múltiples amenaces.

La de major gravetat, la presència d’hervívors com la cabra blanca i la cabra salvatge, que troben en el teix una font d’alimentació i malmeten la regeneració del conjunt. Els incendis forestals, molt plausibles en aquesta zona d’alt risc, els riscos derivats del canvi climàtic i la competència d’altres espècies llenyoses són tres amenaces més per a aquest primitiu i fràgil arbre, de creixement lent.

El programa Life ha desenvolupat al llarg d’aquests anys un seguit d’actuacions per a protegir l’hàbitat, fer front a les amenaces i permetre una conservació a llarg termini de la teixeda de la serra de Cardó.

Així, per fer front a la dificultat de regeneració dels arbres, s’ha eliminat la competència d’arbres l’entorn dels exemplars juvenils i s’ha dut a terme una tasca de recol·lecció de llavors que, un cop germinades en un viver, permetràs repoblar el conjunt.

L’acció més visible, tanmateix, ha estat la protecció física de plançons de teix i exemplars de poca edat amb unes gàbies i uns tancats per evitar l’acció dels hervíbors esmentats i permetre la progressió dels arbres.

 

Amb mules de Monroyo

Els treballs són executats per la brigada municipal de Rasquera i una empresa de Monroyo (Matarranya) que s’ajuda de mules per transportar els material necessari per l’estret i empinat sender, que també s’ha millorat.

El regidor de Medi Ambient de Rasquera, Joan Pellisa, remarca que les accions del programa Life es complementen amb la voluntat de l’equip de govern d’impulsar la difusió d’aquest indret únic com a reclam turístic. Així, per exemple, s’està condicionant el camí d’accés fins a l’inici del sender. El programa europeu inclou, al seu torn, accions de difusió i coneixement de la vàlua de l’espai natural.

Comentarios
Multimedia Diari