Els arqueòlegs reprenen la recerca al poblat de la Ferradura, de segle VII aC

La campanya d'excavacions s'allargarà fins al 9 d'abril. S´excavarà un mur de tancament i l´estança d´un habitatge, del qual es pretén determinar-ne els usos

19 mayo 2017 15:48 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) de la Universitat de Barcelona ha iniciat la novena campanya d’excavacions al jaciment de la Ferradura, a Ulldecona. Per primera vegada, el GRAP disposa de quinze dies per dur a terme els treballs d’investigació, en les campanyes anterior només hi destinava una setmana.

La feina d’enguany se centra en buscar el mur de tancament de la banda oest, situada en direcció a Ulldecona, i completar les exploracions de l’àmbit 6, on hi ha l’ habitació d’una casa, de la qual se’n pretén determinar els seus usos, segurament de caràcter domèstic, ja que s’hi va trobar un forn en l’anterior campanya.

La directora tècnica de l’excavació, Laia Font, destaca al Diari que fan servir «la fotogrametria, tècnica de treball consistent a fer múltiples fotografies de diversos punts de referència, a mesura que anem excavant. Després, les fotos se superposen i s’obté una imatge en 3D, molt útil en un jaciment amb àmbits en pendent, com és el cas de la Ferradura». El desnivell sobre el que està situat és la principal particularitat del poblat, la qual cosa permet estudiar el sistema d’anivellament que es feia servir a la 1a Edat del Ferro (segle VII abans de Crist).

El jaciment formaria part del que l’equip d’arqueòlegs del GRAP anomena Complex Sant Jaume, format per la Moleta del Remei i Sant Jaume-Mas d’en Serrà (Alcanar), junt a la Cogula, la Ferradura i el Castell d’Ulldecona. Tots cinc els van cremar al mateix temps, el que ha permès recuperar bona part del material que hi havia en el moment de l’incendi. La Ferradura seria un lloc de guaita de les vies de pas per la Foia d’Ulldecona, s’hi han trobat restes d’àmfores fenícies, ceràmica a mà i pesos de teler.

Aquest és el darrer any del projecte ‘Primeres societats complexes a Catalunya: Sant Jaume, Ferradura i Moleta’, desenvolupat entre 2014-17, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Cultura i els ajuntaments d’Ulldecona i Alcanar. El Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica té la intenció de sol·licitar la continuació del projecte per a seguir les excavacions en properes campanyes.

L’equip que actua a la Ferradura està format per onze persones, de les quals set estaran només la primera setmana i unes altres set les rellevaran la segona setmana d’excavacions. La majoria són estudiants de les universitats catalanes i de Castelló. La campanya a la Ferradura s’acabarà el dia 9 d’abril, a l’estiu es reprendran les intervencions anuals a Sant Jaume, que el GRAP considera el «centre polític2 d’aquest complex situat a l’entorn de la part catalana del riu de la Sénia.

Comentarios
Multimedia Diari