Demanen reobrir l’atenció continuada al CAP de Xerta

UGT reivindica el servei del centre, que té un abast de població de 5.000 habitants

15 enero 2019 10:37 | Actualizado a 16 enero 2019 12:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els delegats de la UGT –sindicat majoritari– a la Junta de Personal d’Atenció Primària de Terres de l’Ebre de l’Institut Català de la Salut han tornat a reivindicar la reobertura de l’atenció continuada (PAC 24 hores) al CAP de Xerta, afectat per les retallades des del 2010.
Aquest servei atén una població aproximada de 5.000 persones d’Aldover, Benifallet, Paüls i Xerta i dóna atenció domiciliària també a Alfara de Carles, Mas de Barberans i els Reguers.

El sindicat denuncia que no s’estan complint els principis d’equitat, accessibilitat i equilibri territorial en l’atenció urgent.
Ja fa anys que el Punt d’Atenció Continuada del CAP de Xerta es va tancar en horari nocturn i només s’obre els dissabtes, diumenges i festius en l’horari de 8 a 21 hores. «Demanem la seua reobertura en horari complet, perquè l’atenció urgent i continuada no pot tenir un horari restringit», han declarat els delegats del sindicat Cinta Villó i Josep Fumadó.

Els delegats sindicals han explicat que tant la directora territorial de Salut, Mar Lleixà, com els alcaldes dels pobles afectats els donen suport en aquesta reivindicació, que no és nova.«L’atenció primària és la porta d’entrada i l’eix vertebrador de l’assistència, i és on es destinen menys recursos de pressupost», ha declarat la delegada d’UGT a la Junta de Personal d’Atenció Primària de Terres de l’Ebre Cinta Villó, tot remarcant que s’ha de dotar l’atenció primària de més recursos. 

Així mateix, els delegats han recordat que el Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC) recull que la seua missió és assegurar l’atenció continuada i urgent equitativa i de qualitat adaptada a les necessitats de salut de les persones, a través d’una xarxa d’atenció integrada, accessible i resolutiva liderada per professionals que situï el ciutadà al centre del sistema. Entre els seus objectius hi ha especialment el de garantir l’equitat territorial.

«La reobertura amb la seua totalitat del Punt d’Atenció Continuada de Xerta serà el garant de  quan alguna persona es trobi en situació d’urgència se’l pugui atendre mitjançant un equip de salut molt més accessible, donant  una resposta  més ràpida, efectiva i de proximitat davant d’una situació urgent», expressa el sindicat.

Al territori hi ha concens per tal que la reobertura total del CAP de Xerta siga possible al més aviat possible. 
L’alcalde de Paüls, Enric Adell, recorda que aquesta és una demanda de fa molts anys. «Igual que el servei d’ambulància o el consultori mèdic de Paüls. Amb les retallades no és fàcil. Però en aquest tema hi ha consens al territori», declara. «Hem d’anar avançant a poc a poc per veure si en els propers mesos és una realitat».

Els delegats també demanen l’increment d’un equip de metge i infermera de l’ICS a l’atenció continuada d’Amposta i revertir l’equip de guàrdies presencials i no localitzables del CAP de Flix. «El personal d’atenció primària a Amposta és completament insuficient», han afirmat.
A més reivindiquen que els punts d’atenció continuada es reubiquin als Centres d’Atenció Primària i no als hospitals comarcals d’Amposta i Móra.

El delegat de la UGT a la Junta de Personal d’Atenció Primària de Terres de l’Ebre, Josep Fumadó, també ha explicat que «s’haurien de tenir tants de metges com de places MIR, perquè del contrari es formen colls d’ampolla i hauríem d’assegurar que els estudiants de medicina podran tenir una especialització. D’aquesta forma també tindríem més especialistes al territori».

Comentarios
Multimedia Diari