Descobrint les incògnites de l’ADN i els transgènics a móra d'Ebre

La professora de la URV Anna Borrull n’ha parlat aquesta setmana a Móra d’Ebre

16 noviembre 2018 12:28 | Actualizado a 17 noviembre 2018 13:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Què és l’ADN? Com es pot extraure? Quina informació aporta? L’ADN és una molècula que conté instruccions genètiques utilitzades en el desenvolupament i funcionament de tots els organismes vius coneguts. El seu ús a la investigació criminal o en la identificació de persones desaparegudes està de moda i ha estat objecte d’un gran nombre de sèries de gran audiència, com ara CSI.

En el marc de la setmana de la ciència, i amb l’objectiu d’apropar aquest tema a tots els públics, aquestes qüestions s’han tractat en un taller impartit per la Universitat Rovira i Virgili a Móra d’Ebre. Més concretament, la investigadora i professora de bioquímica i biotecnologia, Anna Borrull, ha estat l’encarregada d’explicar als participants què és l’ADN i de mostrar en un taller pràctic com es pot extreure.

«La informació de l’ADN humà ens diu com som físicament i com funcionem. Llavors el que més ens interessa, per tenir una vida molt llarga i saludable, és saber com funcionem», apunta Borrull, qui deixa constància que es tracta d’una tecnologia molt avançada a través de la qual es poden fer anàlisi per determinar si, una persona amb antecedents familiars d’alguna malaltia té més possibilitats o no de desenvolupar-la, i poder, així, controlar-ho.

En l’activitat hi ha participat un públic molt variat, des dels més petits fins als més grans, ja que la setmana de la ciència el que pretén és apropar aquesta disciplina a tothom.

Els més petits, en aquest cas, han estat els encarregats de dur a terme la part més pràctica. Seguint les instruccions de Borrull, el que han fet ha estat extreure l’ADN d’un tomàquet. «Jo aquesta pràctica la faig perquè els nens vegin que l’ADN no és una cosa molt llunyana, sinó que és una cosa propera, habitual, nosaltres estem plens d’ADN, igual que un tomàquet», explica Borrull.

Els transgènics

Un altre dels temes relacionats amb l’ADN, que es tracten en una jornada com aquesta, és el dels transgènics, despertant un gran interès entre els participants.

«És una cosa que m’agrada molt portar a les xarrades, perquè la paraula transgènics a la gent li causa un rebuig absolut, i crec que és per un tema de desconeixença», destaca Borrull.

En aquest cas, la majoria de participants del públic associen el tema dels transgènics directament amb els aliments, i amb un aspecte perjudicial per a la salut. En aquest sentit, Borrull apunta que s’ha de conèixer exactament que són i, sobretot, saber que es poden aplicar en altres àmbits com la medicina.

«El que fem és posar un gen d’un organisme en un altre que no li és propi, per obtenir una característica concreta, però nosaltres no toquem res més de la resta de genoma». Per tant, Borrull destaca que no té per què ser perjudicial per a la salut en cap moment. «Crec que és un camp molt important en medicina o bioradiciació, que potser no està avançant el suficient en les investigacions perquè el rebuig que genera en la gent pot ser un impediment».

En el camp de la medicina, hi ha usos molt útils com el d’injectar en un bacteri insulina, perquè aquesta sigui generadora d’insulina i poder ajudar així a les persones amb diabetis.

Conferència. El recorregut de l’aigua.

El Casal Cultural de la Pobla de Mafumet va acollir ahir la xerrada ‘És segura l’aigua que consumim?’, a càrrec de la professora de la URV Carme Aguilar, per conscienciar la població sobre la importància d’una bona gestió de l’aigua.

Comentarios
Multimedia Diari