El Govern i la Taula del Sénia estudien mesures contra el despoblament

Se celebra la primera reunió conjunta entre els tres subdelegats del Govern a Tarragona, Terol i Castelló i la Mancomunitat Taula del Sénia

08 noviembre 2018 11:16 | Actualizado a 08 noviembre 2018 11:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Jana va acollir ahir la celebració de la primera reunió conjunta entre els tres subdelegats del Govern a Tarragona, Terol i Castelló i la Mancomunitat Taula del Sénia per tal de poder abordar les problemàtiques i les mancances comunes que hi ha en aquest territori. 

Durant la reunió d’ahir, celebrada al Centre Cívic de Sant Jordi (també es va visitar el Museu Natural d’Oliveres Mil·lenàries), la Taula del Sénia va traslladar les problemàtiques i preocupacions del territori als subdelegats del Govern. Tot i que ja hi havia hagut reunions prèvies, aquest era el primer cop que la Taula es reunia amb els tres subdelegats alhora.

D’entre les prioritats destaquen especialment les infraestructures pendents d’execució i la millora de la mobilitat al territori. En aquest sentit s’ha posat sobre la taula la necessitat d’activar el tram de 70 quilòmetres de l’autovia A-7 entre l’Hospitalet de l’Infant i la Jana, s’ha abordat el paper que ha de tenir el territori al corredor del Mediterrani, i com afectaran els canvis ferroviaris que s’albiren, i la necessitat d’activar l’A-68 de Saragossa cap al Mediterrani. 

El subdelegat del govern a Tarragona, Joan Sabaté, ha remarcat al Diari la importància de la Mancomunitat i la voluntat del Govern «d’ajudar i impulsar una iniciativa com aquesta, que ha estat tan exitosa, per sobre de les fronteres administratives». Sabaté recorda que és un territori principalment rural que té molts factors en comú «i les polítiques d’ocupació i els plans turístics o de foment de les infraestructures prenen molta més força impulsades conjuntament». La gerent de la Taula del Sénia Tere Adell valora molt positivament la reunió. «Crec que és una forma per sensibilitzar-nos, ja que els pobles d’aquest territori tenim les mateixes preocupacions».

En aquest sentit, Adell destaca el despoblament de molts pobles interiors. «I les solucions les hem d’abordar de forma conjunta». La reunió d’ahir va servir per debatre quines són les causes d’aquest despoblament i quines poden ser les solucions, que també impliquen fomentar l’ocupació juvenil. Sabaté ja ha avançat que el Govern té previst unes ajudes que aviat es presentaran. «Tots els alcaldes tenim els mateixos problemes: escoles que tanquen o estan a punt de tancar per manca de xiquets, població envellida...», detalla Adell.

Ahir també es van concretar les ajudes per al greu episodi d’aiguats de l’octubre passat i la necessitat d’establir una major coordinació entre les tres províncies en situacions d’emergències com per exemple durant aquest temporal.

Comentarios
Multimedia Diari