Els edificis públics de 9 pobles de la demarcació s’escalfaran amb biomassa

La Diputació de Tarragona impulsa un projecte per emprar aquesta font de calor, que suposa un estalvi d’un 70% respecte a les energies tradicionals i és més respectuosa amb el medi 

16 enero 2019 10:02 | Actualizado a 18 enero 2019 16:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La xarxa de calor de proximitat en edificis municipals, a partir de calderes alimentades amb biomassa forestal, està a punt d’arribar al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, en una iniciativa impulsada per la Diputació de Tarragona. Un total de nou municipis de la demarcació (Alcover, el Montmell, Gandesa, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant) seran els primers a beneficiar-se, el proper hivern, d’aquest sistema d’abastiment energètic, més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient. 

El projecte –‘Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona’– reveu la instal·lació de calderes i xarxes de calor en aquests nou municipis per produir energia tèrmica a partir de la biomassa (estelles de fusta, procedents de boscos dels mateixos municipis). Així, des d’una única caldera, alimentada amb biomassa forestal de qualitat, els respectius municipis escalfaran aigua que es conduirà per un entramat de canonades que connecten amb els sistemes de calefacció dels equipaments municipals. Enguany s’iniciarà la licitació de les obres amb la finalitat que la calor de proximitat arribi a aquests equipaments municipals l’hivern del 2020. 

El conveni marc que regula tots aquests projectes va signar-se ahir al Palau de la Diputació de Tarragona. L’alcalde de Gandesa,Carles Luz, ha fet una valoració molt positiva d’aquest conveni també per les perspectives de futur que pot generar al territori. «Suposarà més demanda d’estella als centres i això propiciarà que, per exemple, puguen obrir noves empreses al territori per fer la gestió forestal: cal maquinària, manteniment als boscos, transport... Això són també llocs de treball». Així, l’alcalde considera que primer seran els edificis públics en emprar la biomassa però que les empreses i els particulars s’hi afegiran tot seguit.

L’aprofitament de la biomassa com a font de calor té com a objectiu prevenir incendis forestals, gràcies a la neteja de boscos per obtenir la biomassa; potenciar l’ús d’energia renovable i local, fomentar una gestió forestal sostenible i reduir la despesa energètica als municipis. El projecte, liderat per la Diputació de Tarragona, està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu ‘FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4’. 

La posada en funcionament de les instal·lacions en aquests primers nou municipis produirà un estalvi en la seua factura energètica de climatització d’equipaments públics d’uns 170.000 euros/any, la qual cosa representa estalviar un 77% de mitjana utilitzant estella com a combustible, en comptes de les energies fòssils actuals, com el gasoil, el gas o l’electricitat. A més, a través de l’ús de la biomassa forestal es contribueix a mitigar el canvi climàtic. 

Comentarios
Multimedia Diari