Els regants reclamen un nou Pla Hidrològic Nacional

En el debat pel Pacte Nacional de l’Aigua, 75 entitats socials i ecologistes defensen al Congrés l’aturada de nous pantans i transvasaments

22 mayo 2018 10:12 | Actualizado a 22 mayo 2018 10:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els participants en el Congrés Nacional de Comunitats de Regants, que ha tingut lloc a Alacant, han reclamat un nou Pla Hidrològic Nacional (PHN), que ha de nàixer a partir del Pacte Nacional de l’Aigua i que al seu parer ha d’incloure «totes les obres i mesures necessàries per garantir els subministraments i fer front al canvi climàtic». Aquí s’hi inclouen transvasaments entre conques «si es requereixen», entre ells el de l’Ebre. 

El miler de participants en la trobada insisteixen al Ministeri d’Agricultura en la necessitat de prioritzar i invertir en la modernització dels regadius i obres hidràuliques per fer front al canvi climàtic i als cada cop més habituals períodes de sequera. També demanen enfortir les confederacions hidrogràfiques com a òrgans reguladors de la gestió de l’aigua.

Acord social per l’aigua

A l’altre pol del debat pel nou Pacte Nacional de l’Aigua, la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Greenpeace, Ecologistes en Acció, la Fundació Nova Cultura de l’Aigua i una setantena més d’entitats d’arreu de l’Estat han fet front comú contra els transvasaments i  «l’excés de pantans» que es plantegen.

 La iniciativa «Enfront el canvi climàtic, acord social per l’aigua, en defensa dels nostres rius i per l’aigua pública», es va presentar ahir al matí al Congrés dels Diputats, davant la comissió d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. 
Concretament, Julia Martínez, directora tècnica de la Fundación Nueva Cultura del Agua, va exposar l’acord de les entitats socials i ecologistes davant la Subcomissió «per a l’estudi i l’elaboració de propostes polítiques d’aigües, en coherència amb els reptes del canvi climàtic».  

Els ecologistes aposten per aturar la construcció de nous pantans i transvasaments i revisar els existents, «eliminant expectatives insostenibles a la llum del canvi climàtic, i injustícies territorials»; detenir el creixement de les demandes d’aigua per adaptar-les a la reducció de cabals que imposa el canvi climàtic, «redimensionant les superfícies de regadiu i les demandes urbanes expansives» ; i aturar els processos de deterioració, apropiació i sobreexplotació de rius i aqüífers, «a fi de garantir la seva sostenibilitat i el bon estat ecològic de les aigües». 

Comentarios
Multimedia Diari