Els treballadors reclamen un calendari concret per ampliar les Urgències de l’Hospital Verge de la Cinta

Les juntes de personal del Verge de la Cinta i d’atenció primària insten la consellera de Salut, Alba Vergés, a ampliar les plantilles i trobar solucions a la falta d’especialistes al territori

14 septiembre 2018 10:05 | Actualizado a 25 septiembre 2018 11:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les juntes de personal de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i d’Atenció Primària a les Terres de l’Ebre reclamen al Departament de Salut terminis per a l’ampliació de les Urgències al centre hospitalari de referència, anunciada per la consellera Alba Vergés en la seva recent visita al territori, així com mesures concretes per afrontar d’una vegada la falta d’especialistes i més pressupost per incrementar les plantilles.
Els representants dels treballadors sanitaris qualifiquen la reunió de divendres passat amb Vergés de «presa de pèl» i demanen mesures concretes de millora i terminis per dur-les a terme. «Ara només ens parlen de plans, d’estudis de la situació, d’anàlisi, de cimeres de professionals i reserves d’espai per a les ampliacions», denuncien.

En aquest sentit, les juntes de personal han lliurat un document a la consellera on es detallen mancances que, a parer seu, té el sistema públic de les Terres de l’Ebre i les necessitats dels seus professionals i usuaris.

Especialistes i MIR
La manca de facultatius especialistes és una realitat a tot Catalunya que s’analitzarà en una cimera aquest 19 de setembre, però que afecta especialment territoris com les Terres de l’Ebre. En aquest sentit, les juntes de personal reclamen incentius per atreure i fixar professionals al territori, a més d’una aposta clara per la recerca.

També reclamen més places de MIR i uns contractes dignes perquè els que acaben la formació al territori s’hi quedin a treballar. «Ara s’estan oferint contractes a temps parcial, evidentment amb un sou parcial», remarquen.

Obres
Els representants dels treballadors també posen sobre la taula la necessitat d’ampliar tant l’espai com el servei de les Urgències del Verge de la Cinta. I és que, segons detalla la presidenta de la junta de personal de l’Hospital, Maria del Mar Barberà, el servei pateix recurrentment períodes de saturació, tant a l’hivern com durant l’estiu. «Hi ha professionals que han de doblar torns per cobrir les necessitats i oferir un bon servei», explica.

Al seu entendre, hi ha la necessitat urgent d’ampliar l’hospital, no només el servei d’Urgències, sinó també Consultes Externes, Anatomia Patològica o l’esperat edifici de l’aparcament, per al qual tampoc no s’han fixat terminis d’execució. «Tot l’hospital necessita una reforma a fons, obres estructurals i renovació d’aparells i material», asseguren en el document que han lliurat a la consellera.

CAP
Pel que fa a l’atenció primària, denuncien que les plantilles es troben al mínim, «amb un dèficit molt preocupant de metges de família i pediatres». A més, segons recorda el president de la junta de personal de primària, Ferran Vericat, continuen algunes de les retallades, com el tancament nocturn dels CAP de Xerta o Móra la Nova. «Es dona la circumstància, per exemple, que al recentment inaugurat CAP de Roquetes, on hi ha fins a 21 consultoris, hi ha dies en què només hi ha un metge passant consulta», explica Vericat.

Salut Terres de l’Ebre
Per últim, els representants dels treballadors sanitaris també expressen a la consellera els seus dubtes sobre la nova empresa pública Salut Terres de l’Ebre, que s’ha de crear i que es farà càrrec de la gestió de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre. Denuncien una «falta total d’informació» i ho consideren «una mostra més de l’intent de desmantellar l’Institut Català de la Salut (ICS) i el seu funcionariat».

Els anuncis d’obres  de la consellera a Tortosa

El Departament de Salut incorporarà l’ampliació de les instal·lacions del servei d’Urgències al pla d’inversions de l’Hospital Verge de la Cinta, però no ha donat dates, ni pressupost ni terminis per executar aquesta obra tan reivindicada. Sí que preveu per a l’any que ve l’adaptació de l’heliport per als vols nocturns, amb una inversió de 200.000 euros. Cap a finals del 2019 el departament preveu també poder iniciar la construcció del nou edifici del complex hospitalari, que ha d’acollir el servei de radioteràpia i l’accelerador lineal d’última generació que donarà servei als pacients oncològics de les Terres de l’Ebre. En aquesta actuació la Generalitat preveu invertir vora tres milions d’euros.

Comentarios
Multimedia Diari