En marxa obres per protegir el Delta a la badia dels Alfacs i l’illa de Buda

S’inicia el camí de guarda, planejat fa una dècada, i l’aportació de sorra a l’illa, aturada al juny per motius ambientals

16 octubre 2018 16:03 | Actualizado a 18 octubre 2018 09:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Govern de l’Estat ha iniciat aquesta setmana dues obres rellevants de protecció del Delta de l’Ebre: la primera fase del camí de guarda de la badia dels Alfacs i el reforç del litoral de l’illa de Buda amb un cordó de sorra.

Pel que fa al camí de guarda, es tracta d’una primera fase del camí verd que ha d’unir Sant Carles de la Ràpita amb Poble Nou del Delta i la barra del Trabucador resseguint la costa de la badia dels Alfacs.

Un projecte de l’antic pla integral de protecció del Delta, valorat globalment en uns 16 milions d’euros, que es va aparcar amb la crisi i que ara es reprèn amb una primera fase de 2,6 quilòmetres. Es tracta d’un tram a l’alçada de Poble Nou i fins a la torre de Sant Joan, una edificació de defensa contra els pirates del segle XVI ara en ruïnes que l’Ajuntament d’Amposta preveu també rehabilitar. 

El servei de Costes de Tarragona hi preveu construir un malecó d’1,26 metres d’altura, pel que discorrerà un camí de sis metres d’amplada, amb un carril per a vianants i un altre per bicicletes, que alhora esdevindrà una barrera natural per evitar els efectes de la pujada del nivell del mar i la regressió del Delta. 

Segons detalla Jordi Galofré, director de l’obra, el camí elevat comptarà amb talussos on es plantaran espècies autòctones i la part asfaltada podrà ser utilitzada puntualment pels regants com a via de servei. Es construirà també una passarel·la de fusta per superar un gran desaigüe existent. Les obres tenen un pressupost de 507.000 euros i un termini d’execució de dos mesos. 

L’interior de la badia dels Alfacs és una de les zones més sensibles a una possible pujada del nivell del mar pels efectes del canvi climàtic, i ha patit ja episodis d’inundació del mar a camps de conreu a causa de forts temporals. 

La Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar també ha reprès aquesta setmana l’obra d’aportació de sorra a l’illa de Buda, que va quedar aturada el passat mes de juny per raons ambientals. Un cop passada l’època de nidificació de les aus, la temporada turística i també la reproducció de la tortuga babaua, es reprèn l’aportació de 19.500 metres cúbics d’arena a una zona de mil metres de la costa de l’illa,  amb l’objectiu de crear un cordó de protecció de la llacuna dels Calaixos de Buda a la línia litoral, davant l’avenç del mar pels temporals  i la regressió que afecta esta zona protegida i molt fràgil del delta de l’Ebre.

La sorra s’està transportant en camions des de la Platjola fins al litoral de l’illa de Buda, passant per la zona de Migjorn. La inversió prevista en l’actuació és de 100.000 euros. 

L’illa de Buda és un dels punts del Delta on la regressió és més patent i s’ha agreujat més si cap en els darrers dos anys, durant els quals s’han produït fins a dos trencaments de la barra de sorra litoral que separava els aiguamolls del mar i que han comportat la inundació amb aigua salada d’aquestes llacunes.

Els propietaris de la meitat de l’illa (que compta amb una part pública i una de titularitat privada) denuncien des de fa temps que aquest important espai natural es troba en una situació límit que requereix l’atenció i la intervenció de les administracions. 

Actuacions ‘toves’

El delegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, destaca aquestes dues obres com un exemple de l’aposta del nou executiu de l’Estat per «intervencions toves i respectuoses amb el medi ambient», però alhora «decidides per fer front als problemes greus que afronta el Delta», com són la manca d’aportació de sediments i la subsidència (enfonsament del terreny), la regressió i l’augment del nivell del mar pel canvi climàtic. 

En aquest sentit, Sabaté explica que s’està dialogant amb tots els agents del Delta (comunitats de regants, productors agraris, ajuntaments, etc) per tal de consensuar les actuacions més adients a mig i llarg termini per protegir la zona. 

Comentarios
Multimedia Diari