«Enguany per primer cop també tindrem hereus i fadrins»

Entrevista 
La Festa Major de Gandesa inclourà cinc dies intensos de gresca i diversió entre el 30 d’agost i el 3 de setembre 

29 agosto 2018 09:22 | Actualizado a 29 agosto 2018 09:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Volteig de campanes a Gandesa per anunciar l’inici de la Festa Major. El municipi de la Terra Alta gaudirà de cinc dies de festivitat amb activitats i actes per a totes les edats.  L’alcalde del municipi, Carles Luz, apunta els actes més rellevants de la programació d’enguany.

Quins són els actes més tradicionals de la Festa Major de Gandesa?

El pregó, les carrosses i la truita són els actes que s’han arrelat més al poble. Després, evidentment, també hi ha la processó en honor a la Mare de Déu de la Fontcalda. 

Quants anys fa que es porta a terme la truita gegant?
Només fa set anys, però sempre ha sigut un èxit, ja que solen venir unes 1.200 persones. Això ha fet que l’acte es consolidi. És espectacular veure una truita amb patata d’aquestes dimensions. La truita gegant es reparteix en un sopar popular, on la gent pot adquirir els tiquets a preus populars amb els quals se’ls dóna un tros de truita, salsitxa, pa amb tomàquet i un gelat. 

Quines novetats tindreu aquest any?
Tancarem les festes amb un piromusical i per primer cop tindrem hereus i fadrins. Fa 60 anys que Gandesa segueix amb la tradició de les pubilles, la pubilleta i l’hereu, però aquest any per primer cop tindrem hereus i fadrins. 

Qui s’ha escollit com a pregonera?
Serà l’Eva Vicens, una jove molt arrelada a Gandesa i al món del vi, i que ha estat directora dels Premis Vinari. 

A diferència d’altres municipis, Gandesa segueix amb el format de cinc dies intensos de festa…
A partir de Sant Joan, cada cap de setmana d’estiu fem moltes activitats. Però les festes majors són molt intenses: hi ha actes tant al matí, a la tarda i a la nit. 

Pel que fa al municipi, en què  s’està treballant actualment?
Estem realitzant obres a diversos carrers, com al carrer d’Horta. Un carrer on també s’ha iniciat un projecte de connexió amb la residència per canalitzar les aigües fluvials. Ara, després de festes hem de començar a construir la deixalleria comarcal. Per altra banda també estem treballant en el centre de calor.

En què consisteix el centre de calor?
El centre de calor es construirà amb l’objectiu d’abastir d’aigua calenta per a calefacció a tres centres públics: una llar d’infants, l’escola i l’hospital. El centre funcionarà amb estella, que és la fusta triturada que s’extrau de la zona de Pàndols i Cavalls, on s’estan fent treballs de neteja forestal per a la prevenció d’incendis, entre altres projectes.

Com un projecte de pastura.
Sí, és una zona on també hem afegit un projecte en l’àmbit europeu que té a veure amb la pastura. Posarem un pastor amb cabres per mantenir net el sotabosc. El que alhora també servirà per potenciar l’ofici de pastor i el producte quilòmetre 0, com pot ser la llana, la llet o la carn de l’animal de pastura. 

Comentarios
Multimedia Diari