Enquestaran 9.500 persones per valorar l’estat del transport públic

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha presidit la reunió de la Taula de Mobilitat de les Terres de l’Ebre, on ha constatat l’impuls que ha donat al transport públic per carretera la implantació del títol T-10/120

23 octubre 2018 15:51 | Actualizado a 23 octubre 2018 16:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha presidit aquest dilluns la reunió de la Taula de Mobilitat de les Terres de l’Ebre i ha anunciat que el Departament de Territori i Sostenibilitat enquestarà 9.500 habitants de les Terres de l’Ebre per conèixer l’estat actual i les necessitats del sistema de transport públic al territori. Aquestes enquestes es faran el primer trimestre del 2019, amb el que es considera un bona mostra per copsar la realitat. Gavín s’ha compromès a analitzar conjuntament les dades obtingudes amb les administracions locals i els agents del territori.

El secretari també ha constatat l’impuls que ha donat al transport públic per carretera la implantació de les diverses modalitats del títol T-10/120, que permet fer 10 viatges (amb una caducitat de 120 dies) per un euro per totes les Terres de l’Ebre.

Segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, actualment més del 60% dels viatges en transport públic per carretera de les Terres de l’Ebre es fan amb la T-10/120. La xifra ascendeix al 80% en el cas dels trajectes a Tarragona. També l’ús del bus express entre Tortosa i Alcanar ha incrementat en un 43% .

Pel que fa a les millores ferroviàries, el secretari Gavín ha explicat que traslladarà a Renfe i Adif les necessitats i mancances que pateixen les Terres de l’Ebre en relació a la mobilitat. «Aquestes comarques precisen de millores», va valorar ahir. «Necessitem que Renfe doni una resposta de com pensa organitzar la xarxa viària». 

Gavín ha avançat que en la pròxima reunió de l’òrgan mixt entre Renfe i Generalitat, que ell mateix presideix, traslladarà «l’oferta més ambiciosa possibles» perquè les Terres de l’Ebre puguin «aprofitar el Corredor Mediterrani» i garantir una «oferta completa» perquè els usuaris pugin viatjar tant a Tarragona i Barcelona com cap al sud.

De moment, la Generalitat desconeix quines són les previsions de l’Estat sobre la seua posada en funcionament, anunciada per la passada primavera. La proposta de la Generalitat és passar dels deu serveis actuals en direcció a Tarragona i Barcelona als dotze, dels quals vuit anirien per la costa, i quatre aprofitarien la nova línia d’alta velocitat que s’habilitarà al corredor i que enllaçarà amb la del Camp de Tarragona. En sortirien beneficiades estacions com l’Ametlla de Mar i l’Ampolla que, anteriorment, havien reclamat solucions per una possible retallada de parades. L’èxit d’aquesta proposta, però, segons ha reconegut, dependrà en bona mesura de la seva acceptació per part de Renfe i Adif. 

El secretari Gavín ha visitat també la rotonda que el Departament de Territori i Sostenibilitat ha construït en l’encreuament de les carreteres TV-3454 i TV-3451. Aquesta actuació, amb un pressupost d’1,1 MEUR, permet millorar la seguretat i la canalització del trànsit a la cruïlla, situada a l’altura del camp de futbol del municipi. Anteriorment, en aquest punt existia una intersecció semaforitzada que presentava certa complexitat. També s’ha previst la construcció d’una altra rotonda a la carretera TV-3454, a la zona de Jesús i Maria. 

Comentarios
Multimedia Diari