Flix i la Fatarella recorden el final de la batalla de l’Ebre

El Memorial Democràtic anima els ajuntaments a promocionar i donar visibilitat als fets de la Guerra Civil i la dictadura franquista

17 noviembre 2018 15:38 | Actualizado a 20 noviembre 2018 12:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les Terres de l’Ebre i en especial els municipis on va tenir lloc la batalla de l’Ebre recorden aquest cap de setmana el final d’aquesta, de la qual ahir es van complir exactament 80 anys. Flix va celebrar un acte institucional al Castell Nou, d’homenatge als pontoners de l’exèrcit republicà i recuperació de les trinxeres d’aquest espai sobre el riu Ebre.

L’acte institucional va posar en valor l’estratègia militar que va possibilitar la retirada republicana al final de la batalla de l’Ebre i que es va poder dur a terme, entre altres, per la resistència fins a la mort del front de Raimats a la Fatarella, a la Terra Alta. En l’exposició permanent que es va inaugurar es repassen aquells últims dies del conflicte. 

«El final de la batalla de l’Ebre no va ser una desbandada sinó una maniobra tècnica que va salvar moltes víctimes, des de la serra de la Fatarella fins a les passeres i el pont de ferro de Flix i hem volgut donar rellevància a com va ser possible salvar milers de vides de soldats que estaven atrapats entre les divisions franquistes i el riu», va destacar Francesc Barbero, tinent d’alcalde de Flix. «Són les microhistòries i com més t’acostes al territori, allò que fa entenedor i facilita posar-se al lloc d’aquells que van viure els fatídics fets la batalla de l’Ebre», va afegir. 

Com ha fet en aquest cas Flix, la direcció general de Memòria Democràtica anima els ajuntaments del territori a recuperar els vestigis de la Guerra Civil i recordar els fets de la dictadura. 

La directora general de Memòria Democràtica, Carme Garcia, present també a l’acte d’ahir, va recordar que les línies d’ajut per a la recuperació dels espais, homenatges i promoció dels vestigis de la Guerra i la Dictadura estan reactivats des de l’any passat i va oferir tot el suport del Departament de Justícia per recuperar la memòria des del territori amb l’objectiu que aquells fets mai es repeteixin. 

«El 2019 es podran tornar a presentar als ajuts. Estem amb ells i poden comptar amb nosaltres en tot allò que sigui promoció, homenatge, record i, sobretot, visualització del que va ser la Guerra Civil i la dictadura.

El dolor de la dictadura és tant o més llarg i potent que el de la Guerra Civil i aquí estem per donar el suport que necessitin els ajuntaments per fer memòria i, des d’aquest reconeixement del que va passar, dir que mai més ha de tornar a passar», va defensar la directora general.

Recreacions, documentals i record pels desapareguts

L’acte principal del cap de setmana tindrà lloc demà diumenge (12.00 h) al Memorial de les Camposines. La Generalitat, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i l’Ajuntament de la Fatarella organitzen l’homenatge, en el que cada any s’hi instal·len noves plaques amb noms de persones que van morir a la batalla de l’Ebre. Les identitats van sortint a la llum arran de les informacions dels mateixos familiars i dels estudis de recerca que es van duent a terme.

A més, des de l’associació Lo Riu s’ha programat tot un cap de setmana d’activitats, amb recreacions històriques dels últims combats de la batalla o la inauguració avui d’un monument en record de les Brigades Internacionals. 

A Flix, s’han programat també conferències, una obra de teatre i un documental sobre la temàtica. 

Comentarios
Multimedia Diari