Foment treu a informació tres noves rotondes i la millora d’enllaços a l’N-340

Se sumen a les cinc que ja ha licitat al llarg del tram ebrenc de la carretera, per reduir-hi la velocitat i evitar accidents

13 junio 2018 08:42 | Actualizado a 13 junio 2018 08:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Ministeri de Foment ha tret a informació pública el projecte de fins a set noves rotondes i reforma d’interseccions existents a la carretera N-340. Les actuacions es preveuen als termes d’Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Amposta, l’Ampolla, l’Ametlla de Mar i el Coll de Balaguer, a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, amb un pressupost estimat de licitació de les obres de vora 2,8 milions d’euros. 

Aquestes se sumen a les cinc rotondes ja licitades per l’Estat a les Terres de l’Ebre el passat mes de març i a les dues ja construïdes al Perelló i l’Ametlla, en l’estratègia per reduir la velocitat a la via i intentar aturar així l’alta sinistralitat que pateix. A més, hi ha doble línia contínua en bona part del tram ebrenc de la via. 

L’últim accident va tenir lloc precisament el cap de setmana passat, amb dos morts en un xoc múltiple a l’Ampolla. Segons publicava ahir el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE),  les persones i administracions afectades tenen un mes per consultar el «projecte de seguretat viària» i presentar-hi al·legacions. 

Segons detalla el Ministeri de Foment en un comunicat, l’objectiu del projecte és convertir tres interseccions existents de la carretera en rotondes i millorar quatre enllaços, per incrementar la seguretat. Així, per prohibir els girs a l’esquerra, es projecten tres rotondes als punts quilomètrics 1.068, 3 a Sant Carles de la Ràpita, 1.078 a Amposta i 1.096 al terme de l’Ampolla. 

El projecte preveu millorar alguns enllaços de l’N-340 amb altres vies, com és el cas del quilòmetre 1.065 (que connecta amb l’antiga 340 a l’altura de la cimentera Cemex), on es construiran dues glorietes per a disposar d’una tipologia de diamant amb peses, segons Foment. El mateix sistema que s’emprarà al quilòmetre 1.113,4 de l’Ametlla de Mar. Un altre enllaç que es preveu millorar és el de l’N-340 amb l’N-340A a Sant Carles de la Ràpita (km 1.073,9), per ordenar correctament els moviments de circulació amb una nova rotonda. Per últim, es preveu la millora de la intersecció de l’N-340 al tram del Coll de Balaguer, al terme de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

La previsió del Ministeri és dur enguany a terme tota la tramitació administrativa del projecte, per poder iniciar les obres l’any que ve. 
Més avançat està el projecte de les altres cinc rotondes previstes en el mateix tram ebrenc de la carretera nacional, ja en procés de licitació. En aquest cas es preveuen al quilòmetre 1.062,5 a l’entrada a les Cases d’Alcanar; al 1.071 de Sant Carles de la Ràpita; a més de Camarles (km 1.092,2), Sant Jordi d’Alfama a l’Ametlla de Mar (1.117) i a l’Hospitalet de l’Infant (1.120,8). 

Rebuig del moviment veïnal
El moviment veïnal ebrenc que reclama l’AP-7 gratuïta porta realitzant en els últims tres anys fins a 197 talls de carretera setmanals per exigir la gratuïtat d’aquesta via davant l’alta sinistralitat de l’N-340 al seu pas per les Terres de l’Ebre. Les mesures de Foment, a parer seu, provocaran «la mort de l’N-340» i, per a la plataforma, l’única solució és la gratuïtat de l’AP-7.

L’anunci de les noves actuacions no ha sigut ben rebut pel moviment. «Aquest és el resultat de l’acord que va prendre la Generalitat el 2015 amb els alcaldes, el delegat del Govern i els presidents dels Consells Comarcals. Van prendre aquestes mesures considerant que són beneficioses», ha valorat el portaveu Llorenç Navarro. «Això és el que el Govern de CiU i ERC en el seu moment van demanar per al nostre territori: construir rotondes i 66 quilòmetres de línia contínua. Per a nosaltres és un fracàs».

El moviment exigeix el que ja han demanat vora 140 ajuntaments del País Valencià: la gratuïtat de l’autopista AP-7. «Tenen clar que l’autopista és la solució, i no com aquí que el conseller ja va demanar que s’implante la vinyeta, que no és més que un pagament per autopistes i autovies», ha etzibat Navarro.

El col·lectiu s’oposa a les noves rotondes i anuncia que faran al·legacions i continuaran presentant denúncies com fins ara. 
La plataforma no defalleix i assegura que continuarà la seua lluita. «Per donar a conèixer a la ciutadania de tot el que ens estan enganyant. Aquestes mesures són per fer-nos anar obligatòriament per l’autopista. Estan matant l’N-340 amb premeditació i traïdoria». 

El portaveu Llorenç Navarro recorda que les Terres de l’Ebre són el territori que té la renda per càpita més baixa de Catalunya. «Cada cop més gent marxa de les Terres de l’Ebre. I amb aquestes rotondes i mesures encara estarem en un territori més lluny i ens constarà més». 
Navarro insisteix que «estan fent més mal del que pensen. El que necessitem són bones carreteres, i això és carregar-nos-la. Si l’autopista fos gratuïta, hi hauria menys trànsit».

El col·lectiu afirma que «la mort de l’N-340 és una mort anunciada», però que la plataforma continuarà lluitant. «Acceptar això i callar seria beneficiar l’empresa concessionària».

El moviment continua amb els talls setmanals i convertirà el tall reivindicatiu número 200 en un acte de record dels 40 anys de la tragèdia dels Alfacs, el proper 11 de juliol.

Comentarios
Multimedia Diari