L’Ametlla suspèn els efectes econòmics acordats el 2009 amb Aqualia

L’empresa reclama a l’Ajuntament el pagament d’un deute de fins a 4 milions d’euros entre el 2009 i el 2016. El consistori ha encarregat una auditoria i ha decidit tancar l’aixeta en veure certes irregularitats d’aquell contracte

16 abril 2018 09:33 | Actualizado a 16 abril 2018 09:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Ple de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar ha aprovat per unanimitat suspendre els efectes econòmics que es deriven de la modificació del contracte amb l’empresa Aqualia l’any 2009. Aqualia és la concessionària del servei de subministrament d’aigua potable al municipi des del 2004. 

El preu de l’aigua des d’aleshores fins ara s’ha duplicat, i l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar no ha vist clara la modificació del contracte del 2009, que es va aprovar per Junta de Govern Local sense passar pel ple i amb Andreu Martí com a alcalde.

 El Ple ha aprovat, així, no fer efectius, ara per ara, els pagaments reclamats per la concessionària d’uns 4 milions d’euros. Segons una auditoria encarregada per l’Ajuntament, amb les tarifes aprovades al primer contracte de 2004, Aqualia tindria suficients ingressos per cobrir els costos i tenir beneficis industrials. 

Segons informa l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, malgrat tenir un rebut de l’aigua molt alt, la recaptació de la taxa és insuficient per pagar les retribucions a l’empresa Aqualia. El deute entre el 2009 i el 2016 ascendeix a més de 4 milions d’euros, que Aqualia reclama i que ara l’Ajuntament de la Cala s’ha decidit plantar i suspendre la modificació de contracte del 2009.

Superàvit de 767.000 euros
Per una altra banda, l’Ametlla de Mar ha comunicat que ha tancat econòmicament l’exercici 2017 en positiu.
Per segon any consecutiu, els resultats pressupostaris de l’Ajuntament són favorables, on destaca el superàvit de 767.000 euros.
L’endeutament, tot i que encara és molt alt, continua disminuint de mica en mica i situant-se ara al 123%.
També s’ha aconseguit augmentar el romanent de tresoreria, situat el passat any en 566.000 euros, i l’estalvi net resultant ha estat de 360.000 euros.

El Govern actual se sent satisfet per haver assolit aquests resultats positius, però malgrat això, alguns indicadors segueixen en negatiu.
En primer lloc, no s’ha complert amb la regla de la despesa, ja que el consistori ha hagut de fer front al pagament d’algunes sentències judicials i convenis fruit d’alguns deutes del Govern anterior.

Un altre dels indicadors analitzats és el període mitjà de pagament a proveïdors, que se situa en 428 dies. Una mitjana que s’incrementa a conseqüència dels pagaments pendents d’una resolució judicial com serien obres pendents afectades per problemes urbanístics o, més recentment, el contenciós amb l’empresa Aqualia per la modificació del contracte del 2009, abans esmentat. En cas de no ser així, se situaria entre els 60 i els 90 dies.

La gestió econòmica de l’actual Govern se centra en rebaixar el deute municipal i en aquest sentit cal destacar reducció de la ràtio d’endeutament. Tot i ser encara superior al límit legal del 110%, al tancament de 2017 aquesta xifra se situava al 123%. En només dos anys, s’ha aconseguit rebaixar aquest indicador, ja que el 2015 s’enfilava al 135%.

Cal comentar que la residència d’avis no està contemplada encara com un deute, i això podria fer augmentar aquesta xifra. Malgrat tot, des de l’Ajuntament es reitera la voluntat de l’actual Govern de seguir rebaixant l’endeutament de forma progressiva, tal com s’ha anat aconseguint en els darrers mesos.

Comentarios
Multimedia Diari