La gestió dels sediments i el futur del Delta, en un documental de lluita

Presenten un documental per difondre la problemàtica que generen els embassaments

09 diciembre 2018 16:32 | Actualizado a 09 diciembre 2018 17:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquesta setmana, en el marc de la Fira de Mostres d’Amposta, s’ha estrenat el documental SEDiMENTS, que aborda la importància de la gestió de la terra per al bon estat de la conca de l’Ebre, del seu Delta, de les platges i dels embassaments.

La presentació del documental va celebrar-se divendres a l’Auditori Municipal d’Amposta, amb un posterior debat on van participar representants de la Campanya pels Sediments, Plataforma en Defensa de l’Ebre, Ajuntament d’Amposta i COPATE. El documental ha estat realitzat per River Movies i Barnavisuals (Josep Juan Segarra i Noèlia Domènech). Està dedicat al poeta i activista Jon Gras (la Ràpita, 1984-2015), cofundador de la Campanya pels Sediments i compta amb el suport de la Fundació Duran Martí, Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre, IDECE, UNED, COPATE i els ajuntaments de la Ràpita i Amposta.

El documental és un treball de més de tres anys que comença amb la presentació de la Campanya pels Sediments l’1 de febrer de 2015 per part d’activistes independents, SEO/BirdLife, PDE i Ecologistes en Acció. L’audiovisual tracta exemples de casos on s’han reparat i es fan funcionar regularment les comportes de fons de les preses, com a Barasona, a la conca de l’Ebre. Al documental hi participen diferents especialistes internacionals que apunten la necessitat d’instal·lar sistemes de bypass de sediments als embassaments i d’eliminar les preses obsoletes. 

La realitzadora del documental Noèlia Domènech explica que l’objectiu del documental és denunciar la situació dels sediments al Delta: «el Delta està desapareixent perquè no arriben els sediments suficients, ja que es queden als embassaments», sintetitza. «El nostre documental és de lluita, i a partir d’ara la nostra voluntat és presentar-lo al màxim de llocs possibles per tal que com més gent conegue la situació, millor», declara. 

Una de les persones fundadores de la Campanya pels Sediments és Josep Domènech, ‘Polet’, el qual també ha participat en el documental. «És un treball de gent que estima la terra. No està fet amb cap finalitat política ni empresarial, sinó per donar a conèixer la problemàtica que pot fer sobreviure o no el Delta», explica. «És un espai d’una gran riquesa però molt marginat per l’administració i per nosaltres mateixos. No som coneixedors dels seus valors i no fem res per mantenir-lo», assegura. 

Després de la presentació del documental es va celebrar un debat, en el qual també va participar Susanna Abella de la Plataforma en Defensa de l’Ebre. La PDE sempre ha donat suport a la Campanya pels Sediments, «ja que els sediments són molt importants perquè sense ells directament perdem superfícies com Buda o la Marquesa», en paraules de la portaveu. «El documental serà un revulsiu per a la ciutadania, perquè s’adone del problema que tenim, però també a l’Administració, per tal que prengue una part de consciència i tinguen una participació activa. Ho hem d’estudiar molt bé i fer-ho bé, però hi ha solucions possibles a aquesta situació, i l’únic que cal és voluntat política i jurídica per tal de tirar-ho endavant». 

Comentarios
Multimedia Diari