L’economia ebrenca creix per sobre de la mitjana catalana gràcies als serveis

Un dels reptes del territori és el desenvolupament del sector industrial, a excepció de la Ribera d’Ebre, on es treballa per la diversificació econòmica apostant pels productes agroalimentaris, el comerç i el turisme

20 octubre 2018 15:29 | Actualizado a 20 octubre 2018 15:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’economia de les Terres de l’Ebre manté el seu creixement per sobre de la mitjana catalana per quart trimestre consecutiu. Així es detalla al Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre del segon trimestre del 2018, elaborat per la Càtedra d’Economia Local i Regional del Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV); unes dades que s’han presentat al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, a Móra d’Ebre. Concretament, el creixement ebrenc ha estat del 5,7 per cent respecte al segon trimestre del 2017, un dels valors més elevats dels últims anys.

Així, durant el segon trimestre d’enguany, el nombre total d’afiliats a la Seguretat Social a l’Ebre ha estat de 54.046, és a dir, 2.902 afiliats més que el segon trimestre de l’any anterior. Amb aquest ja són disset períodes consecutius acumulant creixement en l’ocupació. Ara bé, tot i que han crescut les afiliacions al règim general, han baixat les dels autònoms: 1,1 punts menys. 

Pel que fa als sectors econòmics, el sector serveis lidera el creixement amb un ritme interanual del 7,3%, protagonitzat pels serveis col·lectius, és a dir, serveis socials prestats tant pel sector públic com pel privat, els serveis empresarials i l’hosteleria. És, amb diferència, el sector que creix més, seguit de la construcció que ha evolucionat a un ritme interanual del 3,7%, i la indústria que ho ha fet a un ritme de 3,1 punts percentuals. Per contra el sector primari ha registrat una baixada de 0,7 punts, segons les dades de la URV. 
«Destacaria que aquest trimestre el sector industrial continua creixent i això és una dada positiva, perquè demostra que la indústria va guanyant pes en un territori on hi ha encara molt poca implantació industrial i molt de potencial pel seu desenvolupament», afirma el director de la Càtedra.

Una realitat, però, que és diferent a la comarca de la Ribera d’Ebre, encara amb un pes important de la indústria, especialment per la presència de la central nuclear d’Ascó. En aquest sentit, des del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, la seva presidenta Gemma Carim remarca que els esforços s’encaminen a la diversificació econòmica, apostant per sectors estratègics com el comerç, el turisme i productes agroalimentaris autòctons de qualitat, com la fruita dolça, el vi i l’oli, en els quals s’està treballant dins el projecte Ribera d’Ebre Viva.

L'apunt: Com afrontar l’envelliment de la població

Les quatre comarques ebrenques, com d’altres territoris rurals el país, tenen en comú la preocupació davant la pèrdua i envelliment de la població, un tema que Duro i Carim comparteixen com un factor «estratègic de cara als pròxims anys». Així, des del Consell Comarcal de la Ribera es prioritzen programes que van en aquesta línia, com el del Garantia Juvenil per a joves o els ajuts del LEADER per impulsar inversions en negocis al territori. 

Comentarios
Multimedia Diari