Les Camposines afegeix 160 noms al seu memorial de la Batalla de l’Ebre

Anualment se celebra un acte en record als soldats que van sofrir aquest episodi, que enguany compleix 80 anys

19 noviembre 2018 12:08 | Actualizado a 19 noviembre 2018 12:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Memorial de les Camposines recupera l’acte anual en record dels soldats que van lluitar durant la Batalla de l’Ebre. En aquesta ocasió, i celebrant el 80è aniversari de l’episodi, s’han afegit 160 noms que deixen el memorial amb un total de 1.544 víctimes inscrites en diferents plaques.

Tots els anys al voltant d’aquestes dates i per recordar el final de la Batalla de l’Ebre, un dels episodis més sagnants de la Guerra Civil espanyola, se celebra un acte de commemoració al Memorial de les Camposines, ubicat al terme de la Fatarella. 

El memorial va ser construït l’any 2005, concebut com «un monument a tots els combatents de la Batalla de l’Ebre, sense distincions d’ideologies, bàndols o origen», recordava ahir durant l’homenatge l’alcalde de la Fatarella, Sisco Blanch. El memorial forma part de la Xarxa d’espais de memòria de Catalunya i dels Espais de memòria de la Batalla de l’Ebre, que gestiona el COMEBE.

Aquest acte se celebra des del 2010, però l’any passat no es va poder dur a terme per l’aplicació de l’article 155 i l’absència de Govern. En aquest context, Blanch feia un reclam a continuar amb la lluita per la democràcia.

400 familiars vinguts de Catalunya i d’arreu de l’Estat omplien ahir la zona on es troba ubicat el memorial. Emocionats, buscaven el nom dels seus familiars entre les plaques i, molts d’ells, van voler deixar-hi un reconeixement amb flors o escrits. «Eres molt jove quan et van cridar a files, pot ser ni tan sols sabies on anaves. Vas marxar, per a no tornar. Vas haver de viure una guerra que no et tocava, i vas haver de morir. Se’t va privar de la vida, de compartir-la amb els teus pares i germans. A nosaltres, se’ns va privar de conèixer-te i gaudir de la teva companyia». Mercè Mas, vinguda des del Poal (Lleida), li dedicava aquestes emotives paraules al seu tiet, Josep Miret Gaià, mort durant la Batalla de l’Ebre, quan tan sols tenia entre 17 i 18 anys.

«Hem de recordar i hem d’explicar els fets que van succeir durant la guerra, perquè no torni a passar», remarcava la consellera de Justícia, Ester Capella, qui va assistir a l’acte. Capella feia un reclam constant al trencament del silenci i a la necessitat de conèixer i parlar sobre aquells que van sofrir aquest terrible episodi de la Guerra Civil. «El país sencer té un deute de reconeixement amb aquella generació».

La Fatarella i Flix
Durant el cap de setmana s’han dut a terme diferents actes per commemorar els 80 anys del final de la Batalla de l’Ebre tant a la Fatarella com a Flix. A banda de l’acte al Memorial de les Camposines, a la Fatarella les brigades internacionals van estar homenatjades amb la recreació històrica de l’últim combat de la Batalla de l’Ebre, que va comptar amb la participació de prop d’una quarantena de familiars dels brigadistes, procedents dels Estats Units, Holanda, Escòcia, Alemanya i Rússia. Un acte organitzat per l’Associació Lo Riu, com els molts que han organitzat aquests dies.

Flix també ha commemorat aquests dies el final de la Batalla. Un homenatge als pontoners i a les víctimes de la Guerra des del Castell carlí, una conferència del catedràtic Josep Sánchez Cervelló o la representació de l’obra de teatre Març del 38, a càrrec de Flexus Teatre, són els actes que s’han celebrat aquests dies al municipi.

Comentarios
Multimedia Diari