Les pluges causen de nou greus danys a camins rurals del Montsià i Baix Ebre

Alguns havien estat reparats d‘urgència després del temporal de l’octubre i ara han sofert desperfectes encara majors

17 noviembre 2018 15:34 | Actualizado a 20 noviembre 2018 12:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Plou sobre mullat a la plana interior del Baix Ebre i el Montsià. Les intenses pluges de dijous han causat novament greus danys als camins rurals i finques en aquesta zona, especialment als termes de Mas de Barberans, la Galera, Godall, Ulldecona, Santa Bàrbara i Roquetes, en plena campanya de collita dels dos principals cultius del territori, l’oliva i els cítrics.

Aquests danys se sumen als dels aiguats del 18 i 19 d’octubre, pels quals l’Estat va declarar aquestos municipis (i una vintena més de l’Ebre) com a zona afectada greument per una emergència de protecció civil, l’antiga zona catastròfica, pel qual rebran ajuts per reparar les infraestructures danyades. 

El problema és que en alguns municipis, ja s’havien arranjat d’urgència part dels camins danyats a l’octubre, i ara s’han tornat a malmetre, si cap de forma més important. Ahir va ser una nova jornada per avaluar els efectes de les pluges per part dels ajuntaments i propietaris de finques agrícoles.

Una de les zones més afectades per aquest últim temporal ha estat Mas de Barberans, on van caure vora 140 litres per metre quadrat que van deixar el poble incomunicat amb totes les carreteres tallades durant unes hores. 

El seu alcalde, Josep Maria Lleixà, detalla que els danys al seu terme són ara més greus que a l’octubre, quan van ser valorats en 70.000 euros. També la principal zona d’afectació és diferent, amb un terme extens amb vora 100 quilòmetres de camins. «Llavors va ser més la zona propera a la Sénia i ara ha estat la de Roquetes», explica.

«Ara el més important és poder donar novament pas a les finques, ja que som un poble que viu de l’agricultura, ens troben en plena campanya de l’oliva i hi ha pressa per collir perquè moltes han anat a terra», detalla Lleixà.

A Godall, la Galera i Ulldecona van quedar molt malmesos els camins propers a barrancs com el de la Galera i els Valentins o a antigues infraestructures com el canal Xerta-Sénia (en el tram pendent de reformar), que cada cop que plou de forma abundant esdevé un problema. «Funciona com una espècie de presa i, quan es desborda, s’ho arrasa tot», comenta l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura.

La zona afectada del terme d’Ulldecona és la propera als nuclis dels Valentins i la Miliana, que també va patir desperfectes importants durant el temporal de fa menys d’un mes.

Llavors la valoració global dels danys als camins ulldeconencs va ser d’1,5 milions. Ara esperen que sigui menor, però en alguns casos s’haurà d’actuar per segona vegada al mateix lloc. «Havíem fet actuacions d’urgència per donar pas a finques, però els treballs més importants encara no havien començat», explica Ventura.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament d’Ulldecona es demana a la Generalitat que faci efectiva al més aviat possible la línia d’ajuts a la que es va comprometre a l’octubre, en la visita de diversos consellers al territori, i que s’han de sumar als que ja va aprovar el govern de l’Estat a través del Consell de Ministres.

A la Galera si que havien executat bona part dels arranjaments dels camins malmesos a l’octubre, «i ara tocarà iniciar-ho tot de nou per segona vegada en menys d’un mes. Ha estat una despesa inútil», lamenta l’alcalde del municipi, Ramon Muñoz.

En aquest sentit, l’Ajuntament de la Galera esperarà que passin les noves pluges anunciades a partir d’aquest diumenge per reprendre els treballs, «per si de cas».

A Santa Bàrbara, ahir els veïns afectats per inundacions van emprendre la neteja de baixos i magatzems. També l’Ajuntament va començar a fer una primera valoració dels danys als camins. «La que teníem feta ara ha quedat obsoleta», remarcava el regidor d’Agricultura, Serveis, Promoció Econòmica i Governació del municipi, Antonio Ollés.

A Roquetes, ahir també van començar a emprendre la neteja i arranjament de les zones més malmeses, com són els voltants del barranc del Galatxo o de Lledó. «Ara hem patit encara més mal que al primer temporal», comentava al Diari l’alcalde, Francesc Gas. Prop del barranc del Galatxo, una torre elèctrica de formigó ha quedat descalçada i amenaça de caure.

L’Ajuntament de Roquetes havia valorat els danys del primer temporal en uns 40.000 euros, als quals ara hauran de sumar els nous i majors desperfectes. En tot cas, l’alcalde es mostra escèptic que acabin rebent els ajuts promesos per fer front a les obres.

Des d’Unió de Pagesos s’alerta que aquestes pluges també han inundat nombroses finques i l’acumulació d’aigua pot causar danys a la part més baixa d’oliveres i tarongers, fet que podria malmetre part de les collites.

Comentarios
Multimedia Diari