L’oposició demana més ajudes a Tortosa per a rehabilitar habitatges

Movem i PSC insten l’Ajuntament a redactar un pla local d’habitatge per controlar l’estat de les cases i evitar nous esfondraments

17 octubre 2018 08:50 | Actualizado a 18 octubre 2018 09:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Dos dies després que dos edificis s’ensorressen al carrer Montcada de Tortosa, el principal grup de l’oposició, Movem Tortosa, ha demanat la redacció d’un pla local d’habitatge a la ciutat que contingue polítiques d’habitatge per evitar nous casos d’ensorrament.

Movem recorda que el setembre de 2014 es va aprovar una proposta del seu grup que demanava la redacció urgent d’un pla local d’habitatge, «que després de quatre anys no s’ha realitzat». La redacció d’aquest pla ha d’incloure una diagnosi, per determinar el nombre de cases que hi ha en mal estat al nucli antic de Tortosa, i les fórmules i solucions estructurals per poder implementar programes de rehabilitació. El grup presentarà una nova moció al proper ple per insistir en la redacció d’aquest pla.

«No estem d’acord que tot ha de recaure en la propietat privada. L’Ajuntament ha de fer un acompanyament i dotar d’ajudes molt més abundants i començar a fer una política a 10 anys vista», ha declarat el portaveu Jordi Jordan, considerant que les ajudes que s’han donat fins ara per rehabilitar habitatges al nucli antic són «totalment» insuficients. 

El grup ha considerat que «l’habitatge és una qüestió molt important, primer perquè és una qüestió social, la gent mereix viure en espais dignes; segon perquè és un qüestió d’imatge de ciutat, per poder vendre bé el nucli antic n’hem de tenir bé les cases també, i tercer perquè és també un tema de seguretat, de no tenir edificis en mal estat».

També des de la formació d’esquerres es reclama que es tire endavant i que es creï una regidoria d’habitatge a l’Ajuntament «per abordar els centenars de cases que estan en procés de degradació al centre i barris històrics de la ciutat». Des del govern, per la seua banda, s’afirma que la moció aprovada el 2014 no incloïa terminis i que actualment ja s’està treballant amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya en aquest sentit. 

Seguretat
També el PSC demana «un pla municipal d’habitatge que inclogui i reguli mesures de foment per evitar la desocupació permanent i injustificada d’habitatges», un programa d’inspeccions per detectar, comprovar i registrar els immobles en situació de desocupació permanent i que l’Oficina d’Habitatge «sigui part activa en la recuperació del nucli històric i no únicament una oficina de tramitació de subvencions».

«No es pot posar per davant de la seguretat de les persones la responsabilitat subsidiària dels propietaris dels immobles desocupats, l’Ajuntament ha d’actuar activament per prevenir el que va passar diumenge», ha valorat el portaveu Enric Roig.

Movem Tortosa i PSC també han proposat la fórmula de masoveria urbana per tornar a viure al nucli antic. Consisteix que els propietaris de cases desocupades i en mal estat les cedeixen gratuïtament durant uns anys a persones que les rehabilitin i on poden viure gratuïtament fins al temps que s’hagi pactat.

Comentarios
Multimedia Diari