Naix l’Associació de Dones de la Mar per fomentar la seua tasca pesquera

El Grup d’Acció Local Pesquer de Terres de l’Ebre i Costa Brava posen en marxa la iniciativa, d’àmbit català

14 octubre 2018 14:34 | Actualizado a 16 octubre 2018 10:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Associació Grup d’Acció Local Terres de l’Ebre constituirà i posarà en marxa l’Associació Catalana de Dones de la Mar, un projecte de cooperació interterritorial que té com a objectiu incrementar la visibilitat de les dones del sector pesquer i aqüícola i reconèixer la tasca que duen a terme mitjançant informació, formació, lliurament de guardons, entre altres iniciatives.

Aquesta associació que tot just ara es forma també vol fomentar el desenvolupament de projectes empresarials promoguts per dones, especialment aquells que tinguin relació amb l’economia blava, i promoure la seva participació en la diversificació de les activitats econòmiques del sector pesquer i aqüícola i en la formació i l’accés a les activitats professionals que es realitzen dintre d’aquest àmbit. 
La iniciativa comptarà amb una subvenció total, ja aprovada, de 27.000 euros, que es dividirà en dues anualitats: la de l’any 2018 de 8.000 euros i la de l’any 2019, de 19.000. 

«El projecte s’ha creat a través del Grup d’Acció Local Pesquer de Terres de l’Ebre i de la Costa Brava, i volem que es faça extensiu a tot Catalunya», explica Isabel Betoret, una de les impulsores d’aquesta associació i actual secretària de la Confraria de Pescadors de la Cala. «És una idea que fa temps que es treballava. Hi ha altres comunitats autònomes en què les dones del sector pesquer ja tenen la seua associació», detalla. «Sempre hem tingut l’Administració i les confraries al nostre costat, i vam pensar que era important fer alguna cosa».

Visibilitzar la seua faena
Sovint s’imagina el sector de la pesca format sobretot pels homes pescadors que surten de nit a la mar. Però també hi ha moltes dones que, durant dècades, han estat invisibles per a una bona part de la societat. «Ells surten a pescar, però no hem d’oblidar que elles també són propietàries d’embarcacions, porten les gestions i la comptabilitat de l’empresa, les gestions amb les capitanies marítimes i, en definitiva, estan molt implicades en l’economia familiar, aquest cas la de l’activitat pesquera. Això no es veu, i volem empoderar les dones que es dediquen a totes aquestes qüestions», detalla la impulsora Betoret.

L’associació, de moment en fase inicial, està formada principalment per les secretàries de les confraries, però volen animar més dones del món pesquer que s’hi afilien i que puguen dir la seua a partir de la seua experiència, interessos, i per poder portar a terme determinats cursos i formacions segons els àmbits que més els preocupen.

«Volem tenir una associació amb cara i ulls, i poder formar les dones en certs àmbits, alguns dels quals els homes no es poden dedicar, ja que són els que van a la mar. Per exemple: la figura de les remendadores, que sargien les xarxes, s’ha perdut, i normalment eren elles. Ens agradaria recuperar-ho».

Per descomptat, un camp en què l’associació posarà especial accent és en la formació en comptabilitat i economia, ja que moltes dones del sector pesquer s’hi dediquen. També es treballarà la promoció dels productes frescos, del peix fresc. «Ensenyarem les noves generacions a netejar i oferir-lo, a cuinar-lo», detalla Betoret. Finalment, un quart àmbit que treballarà l’associació és la campanya dels residus marins. «Volem fer més campanyes per mentalitzar la gent que no es poden llençar plàstics i residus a la mar. El sector pesquer és el gran perjudicat amb això», detalla.

Comentarios
Multimedia Diari