Només un 9% dels veïns d’Alcanar reben ajudes pels aiguats d’octubre

Es van presentar més de 100 formularis, però el Consorci de Compensació d’Asseguradores informa que moltsno compleixen els requisits pertinents. La majoria dels ciutadans a qui se’ls ha atorgat l’ajuda, ja han cobrat 

23 enero 2019 11:17 | Actualizado a 28 enero 2019 10:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els veïns d’Alcanar ja han començat a rebre les ajudes per part de la subdelegació del govern espanyol per subvencionar els danys soferts durant el temporal del passat mes d’octubre de 2018. La sorpresa ha estat que, entre tots els ciutadans que van demanar aquestes ajudes, només se’ls ha concedit a un 9%, aproximadament. 

Després de les destrosses de les pluges d’aquell episodi, l’Ajuntament d’Alcanar va habilitar un espai al mateix edifici del consistori per informar els ciutadans de les ajudes a les quals podien aplicar i per assessorar-los a l’hora d’emplenar els formularis on es detallaven els danys que havien sofert, de manera individual, per rebre l’ajuda pertinent. 

«Des de l’Ajuntament hem fet un seguiment de totes les peticions dels damnificats i els hem ofert un tracte personal», apunta l’alcalde del municipi, Joan Roig. 

És més, Roig també afegeix que l’Ajuntament enviarà un pèrit per fer les revisions i el seguiment de les cases dels veïns a qui se’ls ha atorgat aquesta ajuda, per tal de poder acabar de resoldre els seus casos. 

Aquestes ajudes depenen totalment del Consorci de Compensació d’Asseguradores (CSS), entitat pública empresarial adscrita al Ministeri d’Economia i Empresa, des d’on es marquen els requisits i des d’on s’anuncia quins són els veïns a qui se’ls atorguen aquestes subvencions o no. 

D’entre els més de 100 formularis omplerts, només a un 9% dels veïns se’ls ha atorgat aquesta ajuda. «El nostre desig com a Ajuntament és que s’hagués ajudat més les persones damnificades. Hauríem volgut que les ajudes fossin mes àmplies», declara Roig. 
«Des del Ministeri ens van informar que hi havia peticions que no complien els requisits que demanaven en aquesta línia de subvencions, i són ells qui ho decideixen», afegia.
Des del consistori han estat informats que la majoria dels ciutadans a qui se’ls ha atorgat l’ajuda, ja han cobrat els diners. Es tracta d’una quantitat personal depenent dels danys soferts en cada cas. 

Pel que fa a les ajudes demanades des del consistori per al municipi, Roig comenta que es va enviar un informe detallat amb els danys i desperfectes soferts en infraestructures i espais, en general, públics, però encara no han rebut resposta. 

Zona catastròfica
A més de danys en habitatges i terrenys particulars, durant el fort temporal del passat octubre van quedar molt afectats també els camps de conreu i els camins rurals. Van ser uns danys molt importants, que va afectar fins al 80 per cent de les vies secundàries en zones com Alcanar i que es van produir just a l’inici de la collita de cítrics i quan era imminent també la de l’oliva, dos dels principals cultius del territori. 

Cal recordar que foren unes  pluges torrencials: van caure 199 litres en un sol dia, 265 en tot l’episodi, en cases, camins, carrers i altres equipaments d’Alcanar, les Cases d’Alcanar i Alcanar Platja. Altres zones de les Terres de l’Ebre també es van veure molt afectades, com Mas de Barberans, Santa Bàrbara o la C-12.

Comentarios
Multimedia Diari