Reclamen a la Generalitat un augment del pressupost contra la mosca negra

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre reclama un nou conveni per als tractaments de la mosca negra i el mosquit abans de final d’any, ja que l’augment dels costos dels productes i del nombre d’aplicacions contra les plagues fan necessari més inversió

18 diciembre 2018 10:51 | Actualizado a 18 diciembre 2018 10:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha demanat a la Generalitat un increment en el finançament dels tractaments contra la mosca negra i el mosquit. El COPATE vol tancar abans que acabe aquest 2018 un nou conveni per a finançar aquests tractaments que supere en 400.000 euros l’actual pressupost anual (d’un milió i mig), atès que actualment són necessaris més tractaments que fa uns anys, i que els productes han pujat de preu. 

Ahir va celebrar-se una reunió de la Comissió de seguiment de la mosca negra, com van demanar els alcaldes del Baix Ebre. L’organisme està format pels representants territorials dels departaments d’Agricultura i Salut, l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), i els representants de l’ens gestor (el COPATE). Així, la setmana que ve, el Consorci enviarà un informe amb el detall de les peticions que s’han fet per al nou acord, que inclou aquest increment del pressupost. 

«Tenim un excel·lent equip tècnic, però tenim una gran dificultat pel que fa al finançament. Necessitem tenir més estabilitat i establir un conveni plurianual», ha explicat el president del consorci, Francesc Gas. «La proposta també inclou poder tenir infraestructures pròpies adequades com una pista d’aterratge per als helicòpters i un hangar on guardar els productes. Es tracta d’una inversió de territori. Demanem a la Generalitat tornar-nos a seure al més aviat possible perquè entenem que és un problema de territori (i que també afecta el turisme) i han d’entendre que és un problema de país». 

Pel que a les picades de mosca negra, la directora dels serveis territorials de Salut a l’Ebre, Mar Lleixà, ha explicat que amb les dades que es recopilen des de 2014, es pot constatar una afectació estable, sobre els 4.000 casos atesos en centres assistencials de salut al territori. Hi ha pics importants, sobretot a la zona de Sant Carles de la Ràpita, Alcanar i Deltebre, i especialment als mesos de juny i juliol. 

La necessària celeritat en aquest nou conveni és a causa de l’aplicació dels tractaments: si el del mosquit es pot fer al maig, el de la mosca negra és necessari fer-lo ja a finals de gener. «Si la previsió fos acabar els mosquits i la mosca negra en cinc anys no ens ho platejaríem però han existit i existiran i calen els tractaments adequats perquè molestin el mínim», ha declarat Gas, tot afirmant que el canvi climàtic ja està afectant els ecosistemes i les plagues de les Terres de l’Ebre. 

I és que pel que fa als mosquits, de les 2.300 hectàrees tractades habitualment, enguany s’han acabat tractant 4.400 hectàrees i encara al mes de desembre és molt notable la presència de mosquits al Delta.
El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, ha explicat per la seua banda que s’establirà un nou acord entre la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) perquè sigue l’organisme català qui puge regular amb previsió els cabals del riu quan cal fer els tractaments.

En diverses ocasions, els tècnics del COPATE han hagut de retardar l’aplicació del tractament perquè els cabals al riu eren massa alts. El nou acord ho evitarà.
 

Comentarios
Multimedia Diari