Torra es mostra preocupat a Batea per l'ascens de l'extrema dreta a Europa i a Espanya

El president s'ha pronunciat després de la inauguració de l'ampliació de les instal·lacions del Celler Cooperativa Agrícola

03 enero 2019 13:40 | Actualizado a 21 febrero 2019 16:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha vinculat la lluita per frenar l'ascens de l'extrema dreta a Europa i a l'Estat espanyol amb la dels drets socials, civils i l'autodeterminació de Catalunya.

De visita oficial per la comarca de la Terra Alta, Torra s'ha mostrat preocupat per la irrupció dels partits neofeixistes a les institucions, especialment després dels resultats de Vox a Andalusia i les últimes enquestes a l'Estat.

D'altra banda, el president ha lamentat també que el PSC no vulgui votar a favor dels pressupostos "més socials" presentats per la Generalitat i ha negat el suport als estatals per la manca d'iniciativa de Pedro Sánchez sobre els presos, els exiliats i l'autodeterminació. En aquest sentit, ha reclamat al president espanyol que presenti propostes concretes.

"Ens sentim absolutament solidaris i concernits per aquest augment de l'extrema dreta a l'Estat espanyol. Però per nosaltres, la lluita contra el feixisme i l'extrema dreta és indestriable de la llibertat de Catalunya, del nostre país. Tot és junt: la lluita per les llibertats", ha manifestat el president, davant del "repunt del feixisme" que ha valorat així la irrupció institucional de Vox a Andalusia i les enquestes que pronostiquen un increment electoral a l'Estat per a la formació ultra. "Els drets civils, socials, humans i l'autodeterminació és un tot que va junt. No podem destriar", ha sentenciat.

El president s'ha pronunciat en aquests termes des de Batea, on ha inaugurat l'ampliació de les instal·lacions del Celler Cooperativa Agrícola de Batea, després de visitar les poblacions d'Arnes i Horta de Sant Joan al llarg del matí.

També s'ha referit a l'estat actual de les relacions amb el govern espanyol i les possibles vies de diàleg que s'hi poden obrir. En aquest sentit, ha explicat que el Govern continua treballant per desenvolupar el document base de 21 punts per portar-lo a una nova reunió que ha de tenir lloc entre mitjan i finals de gener, en un lloc encara per precisar.

Davant d'aquest escenari, Torra ha reptat, de nou, el president espanyol, Pedro Sánchez, a establir un diàleg que sigui "real, creïble i valent". "Nosaltres anem més enllà de reunir-nos per parlar. Sempre hem ha anat amb papers, documents i propostes concretes. El govern espanyol mai ha aportat res sobre la taula. És hora que el discurs del diàleg aterri sobre fets concrets", ha insistit.

També s'ha referit a la negativa del PSC de donar suport als pressupostos de la Generalitat. "Són els més socials que s'han presentat i responen al que creiem que és el motor de canvi del país, els drets socials", ha argumentat Torra.

"Lamentem que el PSC no els presti el suport", ha insistit, abans de reiterar que el Govern no donarà tampoc suport als pressupostos estatals. "Han sortit els presos polítics de la preso? Han tornat exiliats? Ha fet Pedro Sánchez algun moviment sobre l'exercici dret d'autodeterminació de Catalunya? Les respostes són no i la nostra resposta als pressupostos espanyols és que no", ha refermat el president, que també s'ha mostrat partidari d'insistir en la via del diàleg amb el govern espanyol sobre aquestes bases tot i lamentar les "amenaces" que arriben demanant una nova aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola per des de l'entorn i part de la militància del PSOE, segons enquestes recents.

Torra, que ha fet una visita oficial a la Terra Alta, s'ha desplaçat a les poblacions d'Arnes, Horta de Sant Joan, Batea i Gandesa per veure "com aquestes terres altes saben enfrontar-se amb els reptes de futur,, cuidant el medi ambient, la terra i el turisme sostenible".

S'ha mostrat "molt content" de constatar la convivència entre tradició i modernitat a la comarca. "Per la República que volem, és imprescindible que des de qualsevol racó de Catalunya es puguin tirar endavant projectes de vida i professionals. Si a la Terra Alta li va bé, a Catalunya li anirà molt millor", ha declarat.

 

Comentarios
Multimedia Diari