Tot a punt per a la segona fase de la descontaminació del pantà de Flix

Instal·len la draga al mig del pantà que ha de permetre extraure els 79.300 metres cúbics de fangs contaminats que queden a l’embassament. L’alcalde de Flix explica que durant el període de proves no han notat males olors al poble

17 enero 2019 10:27 | Actualizado a 19 enero 2019 16:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ja està gairebé tot llest per iniciar la segona fase de la descontaminació de l’embassament de Flix. Des de fa uns dies que es pot veure instal·lada al mig del pantà la draga que ha de permetre extraure els 79.300 metres cúbics de fangs contaminats que queden a l’embassament.

 La finalització del procés de descontaminació química de l’embassament de Flix és, novament, l’actuació que s’emporta la xifra de recursos més important de la demarcació de Tarragona, 31,25 milions d’euros, del projecte de pressupostos generals de l’Estat presentat pel Govern espanyol del PSOE.

Segons han confirmat fonts d’Acuamed al Diari, durant el mes de desembre del 2018 es van realitzar les proves d’extracció de llots i aigua contaminada i a partir d’aquest mes «estem en disposició de reprendre l’extracció de llots i aigua». Malgrat això, Acuamed no ha detallat si aquesta extracció ja és plenament efectiva avui dia o si arrencarà tot just en els pròxims dies.

L’alcalde de Flix, Marc Mur, explica que no té constància que els treballs ja hagin arrencat però que, si més no, han de ser imminents. «Estan previstos abans que acabe aquest mes. Des de Nadal que estan fent les proves, segons les darreres informacions que tenim», declara l’alcalde. «Tenim ganes, ja que comencen els treballs, estem a l’espera que ens ho confirmen».

Durant la fase de proves d’extracció dels darrers dies de l’any 2018 l’alcalde de Flix explica que al municipi no s’han notat males olors.
«En aquesta ocasió no hem notat res, ja que es tracta els residus de forma estancada, sense contacte amb l’aire. Aquest cop és un sistema molt diferent del primer cop. Sembla que aquesta vegada han atès les nostres peticions i s’anirà amb moltes més precaucions», considera.
Els treballs d’extracció de llots tòxics està previst que durin sis mesos, segons les darreres informacions, tot i que després se seguirà treballant a la zona durant uns quants mesos més, en total vora d’un any.

Els operaris especialitzats (molts de nacionalitat holandesa) ja fa setmanes que estan al poble. Una de les preocupacions dels veïns de Flix és el control de l’aire durant l’extracció dels llots. En aquest sentit, a finals de novembre el secretari d’estat de Medi Ambient, Hugo Morán, ja va afirmar que des del setembre passat ja estan en marxa els mecanismes de control del vector de l’aire i que ja s’han intensificat els mostrejos de la qualitat de l’aire a la localitat.

Així doncs, sembla que és imminent l’inici per què la draga comence a treballar de forma efectiva per retirar els 79.300 metres cúbics de llots tòxics (entre ells 33 tones de material contaminant, dels quals gairebé un 50% és DDT) que l’anterior adjudicatària de l’obra, FCC, va deixar al fons del pantà donant per finalitzades les tasques abans d’hora, unes obres sota la sospita de corrupció i pagaments injustificats que encara estan sent investigades per la justícia (cas Acuamed), la qual cosa va conduir a la rescissió definitiva del contracte l’abril del 2017.

Comentarios
Multimedia Diari