Un pare de Móra d’Ebre denuncia la sostracció del seu fill per la mare romanesa

El petit Pau, de 9 anys, fa més de 60 dies que va marxar «de vacances» a Romania amb la seua mare, que no vol tornar a Móra d'Ebre

29 octubre 2018 11:14 | Actualizado a 02 noviembre 2018 12:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El petit Pau, de 9 anys i de Móra d’Ebre, fa més de 60 dies que va marxar «de vacances» a Romania amb la seua mare. Però no ha tornat. El seu pare, Josep Maria Alcalde, ha denunciat el cas per sostracció internacional de menors. Pau és fill de pare català i mare romanesa, casats a Catalunya, i que des del seu naixement ha viscut a Catalunya, «amb un entorn social bo». La mare del Pau va acordar amb el seu pare que l’estiu passat marxarien dos mesos de vacances a Romania per veure la família materna, donat que feia anys que no anaven a veure’ls.

Alcalde va acceptar-ho i va signar una autorització notarial que permetia a la mare endur-se al fill comú de vacances i retornar a Espanya. «El dia del retorn, el 23 d’agost, una hora abans d’agafar el vol, ella em va trucar i em va dir que si els estimava, anés jo a Romania. Però que ells no tornaven», explica el pare al Diari.

Donada la inflexibilitat i fredor que va mostrar la mare, segons Alcalde, aquell mateix dia va contactar amb l’advocada Oona Tomàs Quixal. Immediatament van presentar una denúncia penal als Mossos d’Esquadra per una possible sostracció d’un menor.  «Ens van notificar la setmana passada l’arxivament provisional d’aquesta denúncia penal, ja que per a produir-se un trasllat il·lícit hi ha d’haver una sentència de divorci. I ells estaven casats», explica l’advocada. Després d’això van presentar una demanda de divorci contenciós per la via civil, demanant la restitució del menor com a mesura urgent i preferent. «La residència habitual de Pau és Móra d’Ebre, fins que no sigue Romania. Per això és urgent», expliquen. També s’ha engegat el procés administratiu, tramitant la sol·licitud de devolució del menor davant la Subdirecció General de Cooperació Jurídica Internacional, davant l’autoritat central. «Han passat les sis setmanes en què s’hauria de resoldre i Pau no està a casa», denuncien. La fugida de la mare comenten que fou «premeditada», ja que va marxar amb la majoria de pertinences personals. La part contrària sol·licita la custòdia i el pagament d’una pensió alimentària.

Desesperat i en veure que el temps corria en contra seva, Alcalde va viatjar la setmana passada fins a Romania per buscar el seu fill. «Jo ho havia de fer, volia que sabés que el seu pare lluita per ell», diu Alcalde. «Quan tot va començar no patia, com no havia de tornar el meu fill? No creia que podríem arribar fins aquí». Finalment es van poder veure tres hores, en les quals el pare també va acompanyar-lo a comprar-li roba, ja que li anava petita. «Ens vam trobar en un pàrquing i el xiquet se’m va llençar damunt plorant sense parar demanant tornar a Móra», explica el pare. Ara, ha obert un canal de Youtube («Sustracción internacional de menores. Caso José María Alcalde Altarriba») explicant el cas i una petició a la plataforma Change per recollir signatures perquè Pau torne a casa.

Comentarios
Multimedia Diari