Un racó científic al mig del passadís

L'Escola de Remolins de Tortosa participa en el projecte Alba, per introduir els petits al mètode científic i fer experiments

23 enero 2019 11:29 | Actualizado a 24 enero 2019 11:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Col·legi Remolins de Tortosa ha habilitat al final d’un dels seus passadissos l’anomenat ‘Racó científic’ per poder dur a terme les tasques que, habitualment, es realitzarien al laboratori, ja que ells no en tenen. Ni laboratori ni material per dur a terme les activitats. 

En aquesta línia, l’escola s’ha adherit aquest curs al projecte Alba, organitzat per Sincrotró, i que naix per apropar la investigació i la experimentació científica als xiquets i xiquetes de primària. 

El projecte consisteix en seqüenciar un tipus d’activitats, que sempre van lligades a un experiment científic, i que són enviades a totes les escoles que hi participen en l’àmbit nacional, juntament amb el material necessari. 

A través d’aquestes activitats i amb el material enviat, els alumnes han de resoldre unes qüestions a través del mètode científic, creant hipòtesis i arribant a una conclusió final. 

«És com una mena de gimcana científica, amb diverses propostes que hem d’anar superant al llarg d’aquests mesos», explica Ernest Redó, tutor de 5è de pri-mària i part de l’equip directiu de l’escola. 

L’activitat es va iniciar al mes de gener i durarà fins, pràcticament, aquest final de curs. Cada setmana es realitza una activitat diferent, enviada des del mateix projecte, i que es duu a terme a la vegada als diferents col·legis que hi participen. 

Aquests experiments s’ajusten a la programació de l’àrea de l’assignatura de medi natural, i s’integren dins dels continguts curriculars del centre. És per aquest motiu que la professora de medi natural, Cinta Rosa, és la referent en el projecte i l’encarregada de dur a terme aquestes activitats amb els alumnes i portar el control.  

Els alumnes que hi participen són els de cicle superior, és a dir, els alumnes d’entre 10 i 12 anys. Són ells mateixos els qui van creant les hipòtesis i deduint els resultats, i ho fan participant d’una manera molt activa. 

Redó destaca que un dels objectius principals d’aquestes activitats també és potenciar la motivació i la curiositat dels alumnes. «Són xiquets i xiquetes que per entorn estan molt poc motivats, llavors tot el que els puguem oferir des de l’escola és molt important per a ells», destaca Redó.

Ciència amb material quotidià
El material necessari per a cada experiment és material molt senzill. «Del que es tracta és de fer ciència amb elements quotidians: una espelma, una ampolla de vinagre, un globus...». 

I per fer-ho, han hagut d’habilitar un nou espai al centre per suplir la carència del laboratori. «L’escola Remolins és un CAEP, a part, és un edifici antic, i no tenim alguns espais com sala de música o laboratori, o la sala de psicomotricitat és molt petita... llavors pel que fa a espais ens hem d’anar adaptant contínuament i inventant-ne de nous». 

La idea és que, un cop finalitzat el projecte, es continuïn programant experiments senzills d’aquest estil i que el Racó científic ja quedi establert com un lloc de referència. 

Comentarios
Multimedia Diari