Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La collita de la cirera de la Ribera d’Ebre, pendent de les pluges

Les varietats primerenques s’han vist afectades per les darreres precipitacions, però els productors són optimistes

09 mayo 2024 18:19 | Actualizado a 10 mayo 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Arrenca la collita de la cirera a la Ribera d’Ebre. La cirera és el principal cultiu de fruita dolça de la Ribera d’Ebre, amb més de 900 hectàrees dedicades, seguit del préssec (600 hectàrees), la nectarina (400 ha) i l’albercoc (140ha). La producció de la fruita dolça a la comarca arriba a les 25.000 tones l’any. Les pluges de la setmana passada han fet malbé les varietats més primerenques de cirera, però els productors són optimistes i confien que, si no plou, la campanya serà bona.

Fa uns deu o quinze dies va començar la recollida de la cirera a la Ribera d’Ebre, una data habitual a altres anys. A finals d’aquest mes serà el torn del préssec i la nectarina. El Grup Fruiter de Benissanet és la cooperativa amb més volum de fruita dolça de la província de Tarragona. Abasteix fruita dels termes de Benissanet, Miravet, Móra d’Ebre i Móra la Nova.

El seu gerent Marc Pinyol explica al Diari que les pluges de la setmana passada han afectat les varietats de cirera més primerenques. La cirera és una fruita delicada: «aquelles 24 hores en què va anar plovent ha fet malbé molta cirera. Enguany ens situarem en uns 300.000 quilos. El normal serien 400.000», detalla Pinyol.

El gerent explica que les condicions meteorològiques òptimes per a la cirera són fred a l’hivern i primaveres suaus amb absència d’aigua. «Realment, des del moment que comença a blanquejar la cirera fins que es cull hauria d’haver poca humitat o gens», afirma.

També els agricultors Toni Panivino i Ana Chamón, de Miravet, hi coincideixen: «Enguany en varietats primerenques hi ha menys quantitat i s’ha badat per la pluja registrada recentment, però en canvi en varietats de mig temps i tardanes es preveu una collita abundant sempre que no plogui», expliquen. «La pluja sí que ens va afectar, en les varietats més sensibles va fer mal en un 70% o més, en canvi les que collim actualment han aguantat força, i només s’ha vist afectada en un 15%».

La campanya de l’any passat, detallen els productors, no va ser un any abundant en quantitat, però en qualitat el producte va ser bo perquè no va ploure durant la primavera.

A nivell de preus, Panivino i Chamón detallen que com ara mateix no hi ha la quantitat de cireres que hauria d’haver en varietats primerenques el preu no ha descendit. «Va començar 2 euros més barata que l’any passat, però el preu s’ha estabilitzat», sostenen. «La cirera és una fruita que agrada i cada cop més la gent d’aquí aprecia la cirera de qualitat, perquè sap que és collida directament de l’arbre pel pagès».

La Festa de la Cirera de Miravet canvia de format

La Festa de la Cirera de Miravet enguany canvia de format i es converteix en una fira multisectorial. Així, l’Arenal acollirà el dissabte 25 de maig la Fira Miravet. La plaça s’omplirà d’expositors que mostraran la gran varietat de productes locals. La terrissa, la cirera, l’oli i el vi seran els protagonistes. La diada neix amb l’afany de donar un impuls als recursos econòmics i patrimonials que caracteritzen la població.

La collita va arrencar fa pocs dies. Després de la cirera, serà el torn del préssec i de la nectarina
Comentarios
Multimedia Diari