Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Les Jornades d’Emergències de les Terres de l’Ebre apleguen vora 600 alumnes i professionals

Iniciativa de l’Institut de l’Ebre i el Sistema d’Emergències Mèdiques per mostrar els últims protocols

08 mayo 2024 13:25 | Actualizado a 08 mayo 2024 13:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Unes 600 persones participen entre dimecres i dijous a Tortosa en les Jornades d’Emergències de les Terres de l’Ebre, organitzades pel Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) i l’Institut de l’Ebre.

Sota el lema ‘L’especialització és el camí a l’excel·lència’, la sisena edició d’aquestes jornades té lloc al pavelló firal de Remolins i al Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb l’objectiu de donar a conèixer els últims protocols sanitaris d’emergències i aportar valor a la formació professional en Tècnic d’Emergències Sanitàries.

Els assistents formen part del sector de l’assistència extrahospitalària i d’hospital; metges, infermeria, tècnics en Emergències Sanitàries i futurs professionals en formació, segons expliquen els organitzadors.

Les jornades van arrencar aquest dimecres al matí amb un espectacular exercici de simulació d’un atemptat, d’un home amb arma de foc i arma blanca, amb 24 víctimes. Es va desenvolupar a l’exterior del pavelló, amb la participació de més de 60 professionals de diferents cossos i 23 vehicles d’emergències.

La simulació escenificà des de l’entrada de la trucada inicial d’alerta al telèfon 112, l’activació dels Mossos d’Esquadra amb la neutralització de l’agressor (també ferit), el traspàs de l’alerta a la Central de Coordinació Sanitària, l’activació dels recursos, el triatge i valoració dels afectats, i per acabar, l’estabilització i evacuació dels mateixos als centres hospitalaris.

L’oferta formativa de les Jornades es complementa amb taules de debat i tallers, amb un ‘scape room’ sanitari, un incident químic, una reanimació càrdiopulmonar (RCP) telefònica i un taller sobre excarceració d’un vehicle bolcat, entre d’altres.

De la teoria a la pràctica

El SEM, a través dels seus membres del comitè científic, ha estat l’encarregat de vetllar per un contingut científic de qualitat, liderat per un comitè integrat per tècnics, infermers i metges de l’àmbit de l’atenció hospitalària i prehospitalària,apostant per la gestió de l’emergència des d’una visió multidisciplinària.

El cap territorial del Servei d’Emergències Mèdiques a Tarragona i les Terres de l’Ebre, Isaac Lucas, i la tutora dels cicles en Emergències Mèdiques de l’Institut de l’Ebre, Maria José Caballé, destaquen la «importància» d’oferir aquesta perspectiva pràctica i motivadora als estudiants i futurs professionals del sector al territori. «És una inversió de futur», assenyalà Lucas ahir abans de l’exercici de simulació.

Cristina Caminero, estudiant d’últim any d’Infermeria al campus ebrenc de la URV, és una de les participants en les Jornades. Segons explicà al Diari, es tracta d’una iniciativa molt interessant, especialment per als futurs professionals del sector sanitari. «És una molt bona oportunitat per portar la teoria a la pràctica, i veure de primera mà allò que aprenem a classe», destacà.

Tècnica pionera

Com a novetat de les jornades d’aquest any, destaca la macro ponència sobre l’abordatge a l’aturada cardiorespiratòria refractària mitjançant la reanimació cardiopulmonar extracorpòria (ECMO-RCP). És la primera vegada que es fa una simulació complerta d’una aturada amb ús de la teràpia ECMO.

Aquesta teràpia s’utilitza com a substitució temporal de la funció pulmonar o del cor permetent l’oxigenació de la sang fora del cos.

En la macro-ponència, aquesta tècnica realitzada de forma precoç, es combina amb la RCP en aquelles persones que han patit una aturada. El pacient aturat és tractat amb maniobres de RCP durant 10 minuts (en comptes dels 30 minuts habituals) i traslladat a l’Hospital on és connectat a un dispositiu d’ECMO.

En el marc del Programa d’Alta Complexitat, el SEM ha posat en funcionament la Unitat d’Altes Capacitats (Q00). Es tracta d’una unitat especialitzada en pacient crític complex, tant adult com pediàtric, que permet apropar una UCI de tercer nivell a qualsevol punt del territori.

Per la seva dimensió, el nou vehicle permet integrar tots els professionals que conformen l’equip especialitzat (entre 8 i 9) en pacients en ECMO, així com l’electromedicina necessària que es requereix en aquest tipus de trasllats.

«Es tracta d’una tècnica ja provada i que ha demostrat augmentar la supervivència del pacient aturat i amb bon resultat neurològic», remarquen des del SEM.

Referent en Formació Professional

L’Institut de l’Ebre a Tortosa és referent en formació professional al territori, amb 1.500 alumnes i cicles corresponents a 17 famílies professionals. Pel que fa a la família sanitària compten amb uns 400 estudiants en diferents cicles formatius. Cada curs del Cicle Formatiu d’Emergències Sanitàries compta amb uns 60 inscrits, segons explica Maria José Caballé, una de les tutores. Aquesta és la sisena edició de les Jornades d’Emergències, que se celebren cada dos anys i enguany repeteixen seu a Tortosa després d’haver passat per les diferents comarques ebrenques. De tenir uns quaranta inscrits en les primeres edicions, s’ha assolit enguany «un topall» de més de 420 inscrits i prop de 600 participants.

Comentarios
Multimedia Diari