Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Un prototip fet a Amposta vol arribar a Silicon Valley

Tres joves dissenyen ‘TianBot’, que millora la comunicació amb persones amb autisme

08 mayo 2024 17:42 | Actualizado a 09 mayo 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El prototip TianBot, fet per joves d’Amposta i de Jesús, vol arribar a la Silicon Valley. Es tracta d’un aparell que permetrà millorar la comunicació amb persones amb autisme. Ha sigut seleccionat com un dels deu millors projectes de l’Estat espanyol de l’Audi Creativity Challenge.

El projecte TianBot de l’equip Skills-Lab, liderat pel FabLab TE i que està format per Maria Dols i Guillem Sánchez de 1r i 2n de Batxillerat de l’Institut Ramon Berenguer IV i per Clàudia Jiménez de 3r d’ESO de l’Institut Escola Daniel Mangrané de Jesús, ha estat escollit com un dels deu finalistes espanyols de la competició Audi Creativitiy Challenge. El TianBot, que vol millorar la comunicació de les persones autistes, ha estat seleccionat entre els 500 projectes presentats a nivell estatal.

L’Audi Creativity Challenge promou una convocatòria per a joves estudiants de tot Espanya. Des del FabLab TE, ubicat a Amposta, es va fer una crida a centres de totes les Terres de l’Ebre. D’entre la seixantena d’entrevistes realitzades es va escollir finalment als joves Maria Dols, Guillem Sánchez i Clàudia Jiménez. El passat mes d’octubre van començar a treballar i a pensar projectes a portar a terme sobre medi ambient o salut.

«Després de pensar moltes idees, la Clàudia ens va dir que té un germà amb autisme greu, el Cristian, i que a vegades la família té problemes per comunicar-s’hi, ja que en ocasions no saben què vol dir», explica al Diari la Driver de l’equip i directora del FabLab, Lala Escrivà. «Era un repte molt ambiciós i molt motivador i ens hi vam posar».

Així, l’equip ha treballat durant sis mesos per crear un prototip (conceptual, no funcional) que vol millorar la comunicació amb persones amb autisme, el TianBot, anomenat així en honor a Cristian. Es tracta d’un petit aparell intel·ligent que mitjançant una càmera, micròfon i sensors de moviments analitza la imatge i el so de persones amb autisme a partir de patrons repetitius i informes de psicòlegs i educadors. L’aparell capta aquesta comunicació i mitjançant una aplicació mòbil la «tradueix» a la família. «No hi ha res així en el mercat i entenem que seria útil per a les famílies», explica Escrivà.

Ara, l’equip anirà el proper 14 de juny a Madrid a defensar el projecte amb l’objectiu de guanyar la competició i poder anar tot el mes de juliol a Silicon Valley a treballar el prototip funcional amb professors d’Stanford University i CEO’s de les millors startups a nivell de software així com de salut.

En aquesta fase final de la competició espanyola, l’equip requereix de l’ajuda del públic. I és que un 20% de la puntuació és el vot popular. Es pot donar suport al projecte en aquest enllaç: https://www.audicrea.com/voting i votar el projecte TianBot.

Tant si arriben a la Silicon Valley com si no, els joves s’han emportat una experiència de per vida: «Amb aquesta metodologia han treballat valors i han sabut treballar en equip. Han crescut com a persones i com a emprenedors», clou la driver.

Comentarios
Multimedia Diari