La paperera Saica Pack d'Amposta renuncia a ampliar els torns després de la vaga

Els treballadors han fet un dia de vaga i no l'han desconvocat fins que s'ha renegociat també el calendari laboral

13 diciembre 2018 13:59 | Actualizado a 13 diciembre 2018 14:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La vaga que van iniciar, aquest dimecres al migdia, els treballadors de la paperera DAPSA-Saica Pack d'Amposta ha empès l'empresa a renunciar a la implantació d'un quart i cinquè torn de feina.

Després diverses hores de negociació amb el comitè d'empresa, la direcció de Saica Pack ha desistit d'ampliar els torns i deixa enlaire una futura ampliació de la companyia. L'augment de sou que proposaven com a contrapartida era, segons els treballadors, "injust" i no compensava les dificultats de conciliació familiar.

L'assemblea de treballadors d'aquest dijous al matí havia decidit mantenir l'aturada, que ha secundat el 99% de la plantilla, fins que no s'ha renegociat també el nou calendari laboral. Finalment s'ha desconvocat i el torn de tarda treballarà amb normalitat.

Amb la renúncia per part de la direcció de Saica Pack al quart i cinquè torn, queda enlaire l'increment de producció i l'ampliació de la paperera que s'havia deixat entreveure després que el Govern declarés "d'interès general" el projecte industrial d'aquesta empresa especialitzada en la fabricació i comercialització d'embalatges per a la indústria.

La declaració s'aprovava el 4 de desembre, i es publicava el 7 de desembre passat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), amb l'objectiu de facilitar a l'empresa una ampliació de naus als terrenys de l'Aldea (Baix Ebre) i un increment de la producció, per evitar que no es deslocalitzi cap a l'Aragó.

Segons l'escrit de la declaració, DAPSA planteja invertir a la planta ebrenca en terrenys propis del seu recinte industrial, perquè té la capacitat de creixement "limitada" a la planta de Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès), però no a la planta de l'Aragó, "on disposa de terreny suficient per créixer i d'un accionista majoritari de la comunitat autònoma", com s'assenyala des de la Generalitat.

Als terrenys de l'Aldea existeix l'obstacle que el sòl urbanitzable del recinte industrial de Saica Pack, segons un Pla parcial del 24 de març de 2004, està afectat en "matèria de gestió de riscos d'inundació, cabals ecològics, reserves hidrològiques i abocaments d'aigües residuals".

El Govern argumenta que la disposició addicional novena, de la Llei 16/2015 de simplificació de l'activitat administrativa, disposa que a proposta del conseller competent en matèria d'indústria, el Govern pot impulsar l'aprovació de determinats "projectes d'interès general" per tal que s'hi apliqui un seguit "d'especificitats als processos administratius, sempre dins el compliment estricte de totes les normatives aplicables", com seria el cas de DAPSA- Saica Pack i la restrictiva normativa d'urbanització en terrenys inundables.

El text resol que "el manteniment i l'ampliació de l'activitat industrial de DAPSA a l'Aldea es converteix en una prioritat per al Govern, tant amb l'objectiu de mantenir una ocupació de qualitat, com per preservar la tradició industrial i l'activitat en unes comarques on la indústria té un pes específic reduït".

Ara bé, els 150 nous llocs de treball i la construcció de noves naus que preveia desenvolupar DAPSA, queda en suspens sense l'ampliació de torns proposada als treballadors. El president del comitè d'empresa, Jordi Grau, ha defensat que calia prioritzar "unes condicions socials per a tots els nous treballadors i també els actuals". Saica Pack té actualment una plantilla de gairebé 400 empleats entre els 282 empleats directes i la resta indirectes.

Grau ha reconegut que malgrat la retirada de l'ampliació de torns i la renegociació del calendari laboral, aviat tocarà negociar amb la direcció de la paperera el nou conveni. "Ara ens trobarem amb aquest problema perquè no sabem que ens presentarà. "Sabem, que serà un calendari a tres torns, matí, tarda i nit com ara tenim, però no sabem per on anirà pel que fa a l'augment salarial o les vacances. Comença una nova negociació", ha apuntat.

 

 

Comentarios
Multimedia Diari